Jak vypadá Recept na lásku?

recenze

Recept na lásku (2023) 5 z 5 / Suzanne
Recept na lásku

!!! SPOILER !!!
Dvaadvacetiletý Ben Cook absolvoval studium angličtiny na univerzitě a rád by si našel práci v oboru. Nemá ale žádné profesionální zkušenosti, a tak skončí jako pomocná síla v restauraci. Jenže se ukáže, že má na vaření i vytváření nových receptů talent. A taky je tu zástupce šéfkuchaře Liam, který je moc milý a hezký.

Benův talent na vylepšování stávajících receptů se vůbec nezamlouvá majiteli a šéfkuchaři. Takže Bena přijme jen na zkušenou s tím, že se každý týden naučí jeden recept, který musí schválit oficiální degustátor. Restaurace Cochon Doré je ale zvláštní, protože ochutnavačem je prasátko jménem Watson. Prasata jsou sice všežravci -nicméně Watson má očividně mnohem vybranější a zhýčkanější rypáček. A pokud Benovy výtvory neschválí, tak v restauraci končí.

Aby toho nebylo málo, tak rodiče na Bena tlačí, aby si našel opravdovou práci v redakci nebo marketingové agentuře a on ví, že by mu brigádu v restauraci nikdy neschválili, tak jim radši zalže. Jenže začíná uvažovat nad tím, jestli je psaní opravdu to, co chce v životě dělat. Nebyl by šťastnější jako kuchař? Ale nechce v restauraci zůstat jen proto, že se mu líbí Liam?

Ben je milý, hodný, slušně vychovaný kluk, co miluje knihy a rád vaří. Je frustrovaný z toho, že se mu nedaří sehnat práci v oboru - a vlastně jakoukoliv práci - protože nemá profesionální zkušenosti. Ale jak by je mohl mít, když veškerý čas, úsilí a energii věnoval studiu?

Recept na lásku přináší příběh o touze a odvaze být sám sebou a jít si vlastní cestou, poznání vlastních tužeb, překonávání očekávání a tlaku rodičů a společnosti i o tom, jak udělat správná rozhodnutí ze správných důvodů. Taky vypráví o přátelství, lásce, komunikaci a o tom, že ne každý musí být takový, jak na první pohled vypadá.

Recept na lásku je neskutečně milý, pozitivní a správně roztomilý komiks, který vás pohladí po duši a vyvolá vám blažený úsměv na tváři. Zároveň ale není plytký nebo zbytečně přeslazený. Nechybí v něm hezké myšlenky a problémy, kterým čelí (nejenom) dvacátníci.

Kresba je barevná, realistická a na mě působí v nejlepším slova smyslu klasicky. Nejsem žádný znalec komiksů, takže mi kresba i přehledné řazení panelů za sebou vyhovuje, protože nemusím bádat, jak příběh číst nebo co tím chtěl kreslíř říct. Tady navíc z kresby doslova cítíte vůně a chutě lahodných pokrmů, takže u toho nejspíš dostanete hlad (nebo v lepším případě chuť něco uvařit či upéct).

Akorát si myslím, že takhle pohodově to v restauraci nefunguje - tady jsou skoro všichni milí a podporující a z celého komiksu na mě dýchala klid a pohoda, což není atmosféra, kterou bych si spojovala s prostředím profesionální kuchyně. A taky by komiks klidně mohl mít ještě o pár stránek víc.

Pokud ale hledáte správně roztomilý queer komiks se sympatickými hrdiny (a super roztomilým prasátkem Watsonem), ze kterého na vás dýchne vůně dobrot, pohody a atmosféra přátelství a lásky, tak Recept na lásku je pro vás přesně to pravé ořechové. A já přemýšlím, jestli Yoshimu (mému psovi) nepořídit malého prasečího kamaráda.

4,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář