Jak se šily královské překrásné šaty?

recenze

Šaty pro královnu (2021) 4 z 5 / Danka22
Šaty pro královnu

Příběh se odehrává v roce 1947, kdy je v Londýně ukrutná zima. Mladičká Ann bydlí zpočátku se svojí švagrovou, která se rozhodne odjet do Kanady. A tak Ann hledá novou spolubydlící. Tou se stane Miriam, se kterou se seznámí v módním salonu Normana Hartnella, kde společně pracují. Obě, protože jsou velmi zručné, dostanou za úkol vyšít drobná kvítka na svatební šaty. A koho ten svatební šat je? Budoucí královny Alžběty II.

Společně s tímto příběhem, se odehrává další osud, a to mladé ženy Heather. Je rok 2016 a Heather se dozvídá, že jí zemřela právě milovaná babička Ann. V pozůstalosti objeví ústřižky krajky právě ze svatebních šatů královny Alžběty II. To Heather vyprovokuje k činu a vydá se z Kanady do Londýna na dalekou pouť za životním příběhem své babičky.

Kniha je rozdělená do 3 dějů – Ann, Miriam a Heather. Přičemž každá má svá trápení. Jejich osudy, jak to i tak v životě bývá, jsou tvrdé, kruté ale občas plné lásky i romantiky. Graficky je kniha moc hezky upravená. Černobílá obálka, na které je vyfotografovaná princezna Alžběta s princem Phillipem, dává celé knize potřebný chic a rozhodně zaujme.

Osobně si myslím, že by knize více slušel děj (i když hypotetický), který by se odehrával právě v komnatách mladé Alžběty. Myslím, že by se našly i informace kolem tohoto dne, ať už falešná nebo pravdivá. Vždyť tolik knih už bylo napsáno o královně Alžbětě II. Musela ten den být obzvlášť nervózní, když zjistila, že korunka, kterou měla mít na hlavě je „trochu“ rozbitá. To by rozrušilo každou nevěstu. Co se mi opravdu v posledních letech obecně (a je jedno v jaký žánr to je) knihách nelíbí je ten příšerný trend přidat událost jako je znásilnění. Chápu, že je doba taková, jaká je. Ale cpát to do každé romantické knihy mi přijde už zvrhlé a osobně na to nejsem zvědavá. Znásilnění je na tolik silné a kruté téma, že není nutné o tom všude psát.

Obzvlášť tady mi to přišlo, trochu z nouze. Vždyť konec lásky jedné z hrdinek mohl být jemnější, a ne tak brutální. Autorka měla zvolit jinou alternativu dějové linky, klidně aby pohoršila, ale byla snesitelná. Více by se mi líbilo třeba různé moresy bohatých lidí, jejich zazobanost, i to, jak se nudí ve svých životech.
Ale budu knihu hodnotit celkově; byla čtivá, romantická, také poutavě popisuje práci švadlen a různých pomocnic.

Líbilo se mi, jak popisují královnu matku. Její milou, vyrovnanou a laskavou povahu. Včetně darů, které dávala dívkám za výrobu svých šatů. Při čtení jsem si mnohokrát vzpomněla na práci své prababičky, která ušila svatební šaty své nejstarší dceři, mé babičce. A to nebyla žádná Hana Podolská. Jen vyučená švadlena. Hold poctivá práce švadlen byla alespoň v této knížce výstižně popsána krásně. Není nad staré dobré vyučení. Proto dávám knize Šaty pro královnu pět hvězdiček, a děkuji za recenzní výtisk nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář