To je teda dědictví!

recenze

Naše divoké dědictví (2024) 5 z 5 / Danka22
Naše divoké dědictví

Slavný autor knih o přírodě, například mé oblíbené Citlivý život zvířat, napsal další skvělou knížku. Tentokrát se zajímá o naši budoucnost. Člověk vlivem vlastního přičinění poničil, co se dalo. Spisovatel se velmi dobře zaobírá myšlenkou, proč se takto chováme, a proč nenacházíme dostatek sil, abychom takové zvěrstvo zastavili.
Příroda, dokonce i ta divoká, neochočená je nám skutečně v každodenním životě mnohem blíž, než si myslíme.
Přemýšleli jste nad tím, co to je příroda? Je to totiž nejdůležitější otázka, kterou si musíme položit. Každý na ni nacházíme jinou odpověď. Pro mě je příroda všude kolem – zvířata, rostliny, stromy. To vše je příroda. Ale můžou to být mikroby, viry i různí škůdci, kteří mají různé úkoly jak stabilizovat svět. Tady autor naráží i na fakt, proč začínáme být odolní vůči antibiotikům, protože jsou obsažené vlastně úplně ve všem. Neměli bychom tlačit zemědělce ke změně?
Tři kapitoly vás provedou touto zajímavou knihou. První je vysvětlení, že i my jsme zvířata, ve druhé se dozvíte jak jsme přišli k inteligenci. Ta je totiž velmi zajímavá byla i o lidské evoluci. Sice jsem nedávno četla knihu Dávné věky, která byla této velmi podobná, přesto opakování je matkou moudrosti. Udělali jsme obrovský pokrok. Rodili jsme se s velkou hlavou, ale vlivem evoluce došlo k výrazné změně. Jen 30 % kojenců se dožilo dospělosti. Ale zaujala mě i informace, že i pravěcí lidé se dožívali věku 70 a více let. Ale ta třetí kapitola je především o tom, jak se zachránit a v čem všem autor spatřuje tragédii.
Pan Wolhleben nešetří ani německé polity, kteří nepostupují moudře v oblasti přírodních zdrojů. Jak jsou čeští politici podobní, viďte?! Vysvětluje i postřehy z oblasti fotovoltaiky, anebo elektromobilů. Přiznává, že i on vlastní elektroauto. Tady zmínil moc hezký příběh, kdy s manželkou jeli na výlet v zimě a jen s velkými těžkostmi se vrátili domů – bez vytápění a šnečím tempem. Bože, takové auto opravdu chce každý!!! U fotovoltaiky je to velmi podobné. Tu nešetří také, i když ji má na své hájence.

“Technologie nejenže mohou, dokonce musí být součástí řešení environmentální krize…Musíme spotřebu tlumit.

A co si o knize myslím? Autor je velký nadšenec, přírodovědec, ekolog a osobně bych ho chtěla za kamaráda, protože z té knihy cítíte, jak moc by chtěl lidem pomoci. Němečtí politici ho asi moc nečtou, nebo když tak, tak ne pozorně. Kniha je čtivá, moudrá a nedá se odložit, tak si ji nenechte ujít.

Komentáře (0)

Přidat komentář