Asterix a Obelix v Čechách a na Moravě

recenze

Tajemství českých a moravských Keltů (2024) 5 z 5 / Danka22
Tajemství českých a moravských Keltů

Záhadní Keltové nedávají spát snad žádnému spisovateli, čtenáři, historikovi nebo obyčejnému nadšenci do historie. Dochovali se nám informace, že byli krutí, tvrdí a nelítostí. Proč jejich věk skončil, nevíme s jistotou, přesto něco se stát muselo (jisté informace se v knížce také dozvíte). Na území České republiky se dochovala místa, která svědčí o jejich dávné přítomnosti. I oni se stali našimi předky.
Kniha Tajemství českých a moravských Keltů je velmi vydařenou a zajímavou publikací. Ve 13 kapitolách se dozvíte o místech, která jsou s nimi spjatá. Budete chtít taková místa navštívit, to vám garantuji. Já jsem se třeba vždycky chtěla podívat na horu Blaník, kde snad leží rytíři a čekají na svoji příležitost – bránit svoji zem. Budete se divit, ale i tady jsou stopy, které vedou ke Keltům. Kdysi předchůdce hlavního města Závist u Prahy je dalším místem, kde můžete najít zbytky keltské společnosti. Nebo jakou spojitost má s „českými“ Kelty svatý Patrik, víte? Vždycky jsem měla ráda pověst o Libuši a jejích sestrách, i tady jsou malé stopičky dávných Keltů, a rozhodně jsou minimálně k zamyšlení.
Jan Antonín Novák si dal tu práci a vypracoval velmi poutavou publikaci, která by neměla chybět ve vaší knihovně. Pravdou je, že některé věci jsou založené spíše na spekulacích, přesto to na čtivosti neubírá. Právě naopak. Jak je vůbec možné, že takto složitý kmen, tak záhadně zmizel? Čeká nás snad podobný osud?
A co si myslím na závěr? Líbila se mi obálka a grafická úprava. Vždycky je milé si přečíst odbornou knihu, která obsahuje fotografie či kresby. Přidává to na čtivosti a lepší představivost. Navíc, naleznete tolik míst, která vás ke Keltům rozhodně zavedou. Knížka se mi moc líbila, tak si ji neváhejte koupit.

Komentáře (0)

Přidat komentář