Izraelský detektiv podruhé zasahuje

recenze

Možné násilí (2018) / HelenaHH
Možné násilí

Avraham Avraham vyřešil složitý případ a už ho čeká nový. Možné násilí je zdařilou odpovědí na světovou detektivku ze stále ještě poměrně nečekaného zdroje.

Když jsem po dočtení prvotiny izraelského spisovatele Drora Mišaniho zůstala koukat s otevřenou pusou, nečekala jsem, že se tak hltavě začtu do dalšího případu svérázného vyšetřovatele Avrahama Avrahama. Izrael není zrovna semeništěm zločinu a bohatou inspirací pro autory detektivek. Přesto se právě do tohoto žánru Dror Mišani směle pustil. A prestižní literární ceny, jež získal za Případ pohřešovaného, dokazují, že se lačným čtenářům trefil do vkusu.

Ve svém nejnovějším kousku, detektivce Možné násilí, se vrací k osvědčenému vyšetřovateli Avrahamovi, aby jej nechal bádat nad dalším zapeklitým případem. Avraham se vrací do Izraele, aby se představil novému veliteli. Náhoda tomu chce, že je vtažen do vyšetřování neobvyklého případu. Do místní školky někdo zavolal výhružku, vyděsil všechny možnou explozí tajemného kufru. Ten však obsahoval pouhou atrapu bomby. Je tedy skutečně někdo v ohrožení, nebo se jedná pouze o nejapný žert? A jak se vším souvisí záhadně zmizelá žena, která se snad do země propadla právě ve chvíli, kdy se ji Avraham chystal vyslechnout? Jedná se o jeden, nebo snad rovnou dva případy Možného násilí?

Možné násilí, z nakladatelství Argo, není detektivka, která by vás chytila hned první kapitolou, přesto se do ní rádi a hluboce ponoříte. Literární styl a jazyk Drora Mišaniho je v mnohém tak odlišný od jiných, chce se říci tuctových detektivek, že se dobrovolně necháte vmanévrovat do složitého vyšetřování. Přidejte sympatického chlapíka, neotřelé vyšetřovací metody i lákavé prostředí Izraele, a vznikne skvělý koktejl pro náročné milovníky detektivek, které jen tak něčím neuctíte.

Zdánlivý klid se může velmi rychle změnit ve smrtící smršť, proto si dejte pozor na Možné násilí.

Komentáře (0)

Přidat komentář