Možné násilí

Možné násilí https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357935/mid_mozne-nasili-jLB-357935.jpg 4 26 12

Komisař Avraham Avraham se vrací z dlouhé dovolené v Belgii a hned po příjezdu vyslechne projev nového velitele, který si klade ctižádostivý cíl: vytvořit oblasti, kde není možné násilí. Události tomu však nepřejí: v blízkosti mateřské školky se najde kufr s atrapou výbušného zařízení a krátce po propuštění jediného podezřelého dojde k brutálnímu útoku na ředitelku školky. A jako by toho nebylo dost, při vyšetřování se zjistí, že kamsi zmizela matka jednoho z žáků školky. Jsme snad na stopě další rodinné tragédie, s jakou jsme se setkali už v Případu pohřešovaného?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Efšarut šel alimut , 2013


více info...

Přidat komentář

puml
28.05.2021 4 z 5

!Může obsahovat spoilery!

Je to slušný jako první díl. Jen ten úplný závěr je takový divný a skoro jsem se musel pousmát té ironii Avrahamovy věty: "Chápeš, že ho to dítě možná zachránilo?" No nevím, možná před provazem na doživotí...

Literárně to na mě působí víc jako společenský román, kde je detektivní linie vlastně jen taková stafáž pro vztahy Avrahama k jeho okolí. Chyběl mi tam větší ponor do psychiky Chajima Sary. Nějak moc se to odbylo. Na to jak pečlivě Avraham vážil každý detail, tak nějak moc rychle smetl ze stolu hodně podivné (takřka sociálně patologické) Sarovo chování. No a ta věta, kterou cituji výše, ta jako by tomu jinak výbornému románu dávala takový až nechtěně vtipný podtext, který ale vychází z té podle mě nedotažené linie Sarova případu. Ale jinak spokojenost. Líbí se mi právě to, že to podle mě vlastně není klasická detektivka, ale mnohem víc román (v klasickém pojetí) s detektivní zápletkou.

Ty odkazy na první díl byly podle mě výborně zakomponované do celku románu a skvěle vystihovaly tu rozpačitou náladu a rozpoložení, ve kterém se policejní oddělení a především tedy Avraham a Ilana nacházely před novým případem. Doporučuji především zájemcům o kvalitní román z prostředí současného Izraele, ne už tolik náruživým čtenářům detektivek - ti tu asi nic moc nového nenajdou.

PanKrbec
13.02.2021 2 z 5

Na základě komentářů tady jsem měl větší očekávání. První díl jsem nečetl (a popravdě, už asi ani nebudu) a tak mne nejvíce zaujal úplně odlišný styl nebo systém práce vyšetřovatelé v Izraeli. Je to úplně něco jiného, než jsem četl doposud nebo jak to funguje u nás ;-) Četlo se mi to celkem lehce, ale jednotlivé postavy byly na můj vkus vykresleny dost málo a hlavně příběh se mi jevil nesouvisle, někdy až chaoticky či nelogicky nebo jako když v něm části chybí. Původně jsem ani žádný komentář psát nechtěl, ale vzhledem k tomu, že do teď jsou tu v podstatě jen samé pozitivní, tak jsem musel, aby tu také zazněl názor z druhé strany :-)


zdenaR
14.05.2019 4 z 5

Zajímavě psaná detektivka z pro nás nezvyklého prostředí.
Velmi dobře se mi četla, komisař byl sympatický - i se všemi svými pochybnostmi.
Jen je mi líto, že zde byla popsána zápletka z první knihy autora, kterou jsem nečetla a teď už asi nemá smysl ji číst.
Takže doporučuji nejprve Případ pohřešovaného a posléze tuto :-)))

bagel
08.01.2019 4 z 5

Chvíli trvalo, než jsem se začetla, ale pak hodnotím kladně. Bylo zajímavé sledovat také uvažování a duševní pochody hlavního vyšetřovatele.

playada
11.12.2018 4 z 5

Maličko chaotické, ale jinak dobré.

raffi
08.11.2018 5 z 5

Som spokojná a príjemne prekvapená. Páčil sa mi štýl, akým autor píše, táto kniha sa nemusí iba prečítať, dá sa aj prežiť/precítiť. Asi mi dlho zostane v pamäti, nie v každej detektívke tak súcitím s vrahom a chápem motívy jeho konania (ale netvrdím, že schvaľujem jeho riešnie problému)...
Na konci knihy ma zaujala jedna univerzálna pravda, ktorú vyslovil komisár A.Avraham:
"Pokaždé mi připadá, že konec bude jiný..."

MartinaP
03.11.2018 5 z 5

Doporučuji. Moc zajímavá a zvláštní detektivka, čte se moc dobře, jakoby člověk nečetl, ale prožíval příběh z knihy. Zajímavá zápletka. Tak je zde bylo napsáno, přečtěte si nejdříve první knihu Případ pohřešovaného a potom Možné násilí, ve které je vše vyzrazeno z Případu.

alzbeta4340
26.10.2018 5 z 5

Klasická detektivka, žádný thriller, kde se dovedně využívá i - pro českého čtenáře - cizokrajné izraelské prostředí. Krásně se mi tohle četlo. Komisař Avraham mi byl sympatický, ale i pro jiné postavy jsem našla pochopení.
Jediné, co vadilo, byly odkazy v ději na první knihu s Avrahamem. Jelikož mi autor v kostce sdělil zápletku i vyřešení případu, nemá už pro mě cenu první díl shánět. Doporučuji proto číst díly popořadě. Určitě stojí za to.

soukroma
21.10.2018 4 z 5

Nic jsem od autora neznala, přesto jsem věděla, že to bude asi dost odlišné od běžných detektivek/krimi. A bylo. Zpočátku takové neslané nejasné a pomalé, pak se začalo namotávat více případů a více osudů na straně podezřelých i vyšetřovatelů a hlavně se to celé řádně zamotávalo. Vždy pár letmých náznaků mne jako čtenáře nutilo zabývat se mnoha variantami toho možného (násilí), jak to asi mohlo vlastně být, že mě to prostě udrželo v napětí. Konec mě sice neuspokojil; důležité věci se tak nějak neobjasnily, ale přesto hodnotím na 85%.

mgeisselreiter
06.09.2018 4 z 5

Prvotina Případ pohřešovaného se mi líbila, tak jsem neváhal ani s touto knihou a udělal dobře, protože se mi zdá ještě lepší. Je to druh detektivky, kterou se vám nechce odložit, dokud ji nepřečtete, i když nevyvolává nějaké zvláštní napětí. Jednoduše se dobře čte, je víc realistická než smyšlená, je to takové opravdové, uvěřitelné, skutečné. Hlavní hrdina není žádný neomylný borec, naopak často působí nejistě, až si říkám, jestli je fakt na správném místě. A není to jen detektivka, je to i život. 80%, 6.9.2018.

borsalino_csfd
13.08.2018 5 z 5

Druhé setkání s detektivem Avrahamem Avrahamem, trochu přímější než prvotina Případ pohřešovaného, ale i to mě bavilo, včetně soukromých problémů a policejních struktur. Jsem zvědavý na další knížku.

mikika
10.07.2018 3 z 5

první díl byl lepší v tom smyslu, že si víc pohrával se čtenářovým očekáváním. tenhle díl takový melancholický, tedy víc než obvykle. zvláštní prostředí, neobvyklý hrdina.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány izraelská literatura

Autorovy další knížky

Dror Mišani
izraelská, 1975
2016  69%Případ pohřešovaného
2018  75%Možné násilí

Kniha Možné násilí je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce19x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x