Hotelové dobrodružství

recenze

Zámek v oblacích (2018) 4 z 5 / Kikina182
Zámek v oblacích

Ve švýcarských Alpách leží hotel, který byl otevřen už před opravdu dlouhou dobou a své nejlepší časy má za sebou. Ale má v sobě kouzlo, díky kterému stále láká mnoho zajímavých hostů, především před Vánocemi. Proto má všechen personál včetně praktikantky Fanny plné ruce práce.

Ovšem zdánlivě jednoduchá, i když časově náročná, práce se začne trochu komplikovat. Fanny se totiž do cesty připlete ne jeden, ale hned dva kluci, kteří ji neustále matou. Navíc se syn jednoho zámožného hotelového hosta rozhodl, že jí udělá ze života peklo. A to není zdaleka všechno. V hotelu Zámek v oblacích se děje mnohem víc tajemných událostí, než se na začátku zdá.

Od Kerstin Gier jsem četla její předchozí série – Drahokamy, Stříbrná kniha snů – a obě dvě jsem si moc oblíbila. Hrozně moc jsem se těšila až od autorky vyjde něco dalšího, ale pořád se nic neobjevovalo. Až zhruba po roce CooBoo vydalo Zámek v oblacích, po kterém jsem okamžitě sáhla. Po tak dlouhém čekání jsem nechtěla čtení odkládat ani o vteřinu.

Zámek oblacích je psán v ich formě a vypravěčkou je hlavní hrdinka této knihy, Fanny. Ačkoliv žánr se od předchozích dvou sérií změnil docela hodně, tak autorčin styl psaní je pořád stejný. Skvěle se čte a těch několik stovek stran, které kniha má se obejde bez toho, aniž by se tam objevila nějaká krkolomná věta či nudná pasáž, což je opravdu výkon. Málokterým autorům se povede napsat celou knihu bez jediné nudné části. Ale Kerstin Gier v tom opravdu vyniká.

Série Drahokamy a Stříbrná kniha snů byly kombinací fantasy a romantiky. Zámek v oblacích je pro změnu kombinací romantiky a detektivky. Tahle kombinace se mi opravdu moc líbí, ale vlivem toho, že je kniha určena pro mladé, tak příběh je mnohem méně reálnější, než bych čekala.

Přestože je příběh opravdu krásný a velmi dobře se čte, tak my většina těch událostí v knize přijde opravdu přitažená za vlasy a hodně věcí, které se zde dějí, je vlastně podpořeno náhodou než nějakým logickým tvrzeným. Na druhou stranu musím uznat, že díky stylu psaní a atmosféře, kterou je celá kniha protkaná si naivity této knihy v podstatě nevšimnete. Rozhodně ne do chvíle, kdy o tom začnete přemýšlet, abyste mohli napsat recenzi.

Svoji zásluhu na tom mají určitě i postavy. V téhle knize se jich objevuje docela dost a autorka si dala tu práci, že každé vymyslela vlastní zajímavý příběh, a dokonce pochází i z různých zemí. Právě díky postavám jsem se u této knihy i dost nasmála.

Zámek v oblacích je podle mě čtivá a krásná kniha, která je perfektní jako oddechová četba. Drahokamům ani Stříbrné knize snů se však podle mě nevyrovná. Není prostě tak promyšlená. Ale rozhodně bych se jí nevyhýbala. Je to skvělé čtení na dlouhé chvíle.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář