Horor očima filozofa

recenze

Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky (2009) / Mayeki
Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky

Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky je sbírkou amerického autora a faktického zakladatele hororu Edgara Alana Poea. Podíváme-li se na témata a myšlenky, která si autor vybral jako námět pro své povídky, můžeme být zděšeni, neboť se zde setkáme nejen se smrtí, zradou a zkázou, ale především se šíleností lidské mysli, která může číhat v nitru kohokoliv z nás. Promlouvá tento jedovatý hlas z hlubin lidské příčetnosti, nebo má lidské chování ač zavržení hodné vyšší příčinu. A sama smrt? Poeovy postavy na ni nahlížejí různě. Berou ji jako vysvobození či zatracení. Zavádějí však také nepříjemnou myšlenku prostého nebytí.
I když se pravděpodobně s postavami neztotožníte, alespoň jejich myšlenky a úvahy vám určitě povědomé přijdou. Navíc, celá struktura knihy i způsob jakým je psaná přímo k zamýšlení vybízí.
U jazykové stránky si není možné nevšimnout četných odkazů na mnohá významná díla, z čehož je patrná autorova sečtělost. Výběr děl na, které Poe odkazuje, jen dále prohlubuje čtenářovu chuť pochybovat. Dalším zajímavým prvkem je latinský citát, který uvozuje většinu kapitol.
Je pravdou, že příběhy některých povídek, se zdají poněkud vypůjčené od jiných autorů. Pokud bychom však mluvili o kopírování, hluboce bychom tohoto velkého autora urazili, neboť na každý námět rozvine svou vlastní myšlenku.
Tato směs temnoty a lyrického umění autora vytváří velmi podnětné čtení, které vás donutí přemýšlet.

Komentáře (0)

Přidat komentář