Hoď do smetí předsevzetí

recenze

Zhubni (2012) 5 z 5 / katy238
Zhubni

Byl nebyl kdysi jeden tlustý americký právník, který se měl moc dobře a ve své dobrotě přejel cikánku, která mu nepozorně vstoupila před rozjetý a nepříliš pozorně řízený automobil. Protože nejel pomalu a ona nebyla rychlá, její život před velkým automobilem skončil a milému právníkovi započalo nemilé martyrium.

Otec cikánky si totiž již zvyknul, že pozemské spravedlnosti se nedovolá, tak kdysi obézní právník začal hubnout vlivem správně mířené kletby. S ubývajícími kilogramy tuku ale začala ubývat i radost z pěkné figury a právník si uvědomil, že takto to dále nejde a začal hon na cikánskou tlupu, kterou nikde nechtějí, ale bez které kletba zlomit nepůjde.

To je ve zkratce děsivý příběh o odplatě a pomstě, za kterou se musí jít daleko a pro kterou je nutné se neštítit ničeho. O křivdě trvající staletí a o tom, že penězi nelze vyrovnat všechno. A přede vším se jimi uchránit nelze. Příběh se pak z obrazu života na maloměstě strhne do road movie, kdy nešťastný stále hubnoucí právník zběsile ujíždí za nedostižným cílem a života v něm s každým kilometrem zůstává méně a méně.

O knize se toho moc napsat nedá, snad jen, že a vyprávění plyne pomalu, děsivě, ale logicky. Hlavního hrdinu si sice nezamilujete, protože se v něm s největší pravděpodobností poznáte, ale ta děsivá prchavost řešení a možné spásy se Vás chytí a nepustí až do konce.

Zhubni nepatří mezi nejsilnější mistrovy knihy, ale její námět i pojetí je až příliš povědomé. Každý jsme ve svém malém životě tak trochu sobec a chráníme si své bez ohledu na ostatní do té doby než nám to, co považujeme za samozřejmé, někdo vezme. Pocit jistoty, zdraví, bezpečí… Pak teprve si uvědomíme, že nic není samozřejmé a snažíme se bojovat, ale poznání, že to není na naší vůli, ale na rozhodnutí jiného, je silně nepříjemné, a přitom až moc každodenně blízké.

Příběh je kouzelný i v tom, jak se dá krásně „napasovat“ prakticky na každou životní jistotu.

Zhubni už bohužel nepatří mezi snadno dostupné knihy, ale garantuji Vám, že ji nebudete číst jen jednou a při každém přečtení v ní naleznete něco nového. Patří mezi knihy, které čtené v různých etapách života, sdělí čtenáři pokaždé něco jiného a jinak znepokojivého.

Proto neváhejte a dejte si knihu do malého čtenářského předsevzetí. Uvidíte, o co Vás připraví…

Komentáře (0)

Přidat komentář