Dům vůní

recenze

Dům vůní (2023) 4 z 5 / renulka16
Dům vůní

Anouk už od dětství sní o vymýšlení vlastních parfémů. V roce 1950 však obchod s vůněmi ovládá několik mocných rodin a pro nováčky v něm nezbývá místo. K řemeslu ji tak přivede až náhoda, když se jí v Grasse, starém francouzském městečku parfémů, ujme rodina Girardových. Vůně divokých bylin a stále živá vzpomínka Anouk inspiruje k tvorbě nových kompozic. Aniž by si toho byla vědoma, následuje tak cestu Florence Girardové, která začínala jako chudá sběračka levandule a později založila rodinnou dynastii parfumérů. Anouk zažívá lásku i ztrátu, úspěch i neúspěch ale vždy se vytrvale drží svých snů.

Dům vůní je příjemný historický, romantický román, který je sice fikcí, ale je založený na reálných historických událostech/lidech.

Tento historický román je rozdělený na několik částí a časových rovin. Začíná se "současností", kde se seznamujeme s Anouk a postupně se vrací do minulosti a zpět. Toto střídání bylo velmi dobře udělané, protože si můžeme lépe uspořádat kdo je kdo a jaké jsou na sebe vazby. Tady akorát musím podotknout, že na můj vkus bylo v příběhu dost lidí a občas jsem měla problém se trochu zorientovat. Ale řekla bych, že to možná bylo mou roztěkaností a kdybych se lépe soustředila na příběh, asi by se to nestalo.

Jinak musím říct, že se zde zapojily krásně všechny smysly a nejvíc i čich. Představa těch úžasných vůní, které vytvářily jsem si zkoušela představovat. Je to úžasná profese a obdivuji ty, kteří dokáží z několika přísad vytvořit něco tak krásného, jako jsou parfémy.

Kromě parfémů taky v příběhu můžeme vidět, jak dokáže konkurence a nenávist dvou rodů ovlivnit budoucnost všech členů rodiny. Zmiňovala jsem také, že se jedná i o romantický příběh, takže ani tuto linku nesmím opomenout. Tato linka je pomalá, ale krásná.

A v poslední řadě bych ráda vyzdvihla hlavní hrdinku Anouk, která si šla za svým snem. Opravdu mám moc ráda ženy, které jsou odvážné a jdou přes překážky ke hvězdám. Krásný, smutný, voňavý příbeh, který Vám zůstane ještě nějaký čas na mysli.


Dům vůní Dům vůní Martina Sahler

Anouk už od dětství sní o vymýšlení vlastních parfémů. V roce 1950 však obchod s vůněmi ovládá několik mocných rodin a pro nováčky v něm nezbývá místo. K řemeslu ji tak přivede až náhoda, když se jí v Grasse, starém francouzském m... více


Komentáře (0)

Přidat komentář