Dokonalá romantika

recenze

Petr a Lucie (1984) 5 z 5 / Nezletilci
Petr a Lucie

Novela Petr a Lucie od francouzského prozaika Romaina Rollanda se odehrává v Paříži během 1. světové války. Petr, pocházející z bohaté rodiny, nastoupí do metra a na jedné zastávce přistoupí dívka Lucie, která je naopak ze skromných poměrů. Zamilují se do sebe; při jejich prvním dotyku městem otřásají nepřátelské bomby.
Jednou se Petr prochází po nábřeží Seiny a spatří Lucii u stánku s knihami. Nedokáže, ale cokoli říci. O několik dní později se prochází Lucemburskou zahradou a bezmyšlenkovitě se usmívá. Potká Lucii a pustí se do rozhovoru jako staří přátelé. Domluví si spolu schůzku na druhý den a postupem času se navzájem sblíží.
Lucie pochází z chudé rodiny a na jídlo si vydělává jako malířka. Její díla jsou pouhé mazanice a ona to moc dobře ví, ale obhajuje se tím, že z něčeho se žít musí. Petr, který má umění rád, je zaskočen jejími díly, ale rozumí Luciiným důvodům.
Každý den chodí na dlouhé procházky. Petr jí jednoho dne požádá, aby jej namalovala. Přijde k ní domů, oba jsou z toho nervózní. Nervozita se rozplyne u společného prohlížení fotek z dětství. Petrův otec byl čestný soudce, který vždy bojoval za pravdu. Jeho maminka byla opravdu věrná křesťanka. S jeho bratrem Filipem kdysi měli pěkný sourozenecký vztah, jenomže Filip se kvůli válce hodně změnil. Lucie je chudá dívka, která žije pouze se svou matkou, ta musí pracovat v továrně na výrobu střeliva. Nemá tuto práci ráda, ale peníze jsou potřeba. Zamilovaný pár si spolu plánuje budoucnost, i když oba svým způsobem vědí, že je značně nejistá. Dokonce si spolu začnou plánovat zásnuby a přejí si společný život. Jejich přání se v principu vyplní, zůstanou navždy spolu, ale jinak než si představovali.
Příběh dvou zamilovaných lidí byl přesně můj šálek kávy. Láska, která by se dala i nahmatat a musela být cítit i v pohledech, které si spolu vyměnili, mě naprosto obklopila. I přes to, že byla kniha krátká, mě pohltily emoce a tragický konec knihy se mě moc dotkl. Původně se mi do čtení nechtělo, protože jsem se bála, aby to nebylo až moc kýčovité, ale nakonec to bylo dokonalé. Rolland dokazuje, že i přes strach z války, starosti a bolest může vzniknout silný a krásný vztah dvou mladých lidí. Kniha je opravdu poutavě napsaná a dá se přečíst na jeden zátah. Rozhodně mám v plánu se k ní ještě vrátit. Doporučuji všem čtenářům, především ale těm, kteří mají rádi romantiku.
Tereza, 16 let

Komentáře (0)

Přidat komentář