Detektivka v atmosféře nacistického Německa

recenze

Strašák (2021) 4 z 5 / LukBook
Strašák

Román Strašák německého spisovatele Franka Goldammera v sobě spojuje napínavou detektivní zápletku a temnou atmosféru druhé světové války. Dokázal autor najít v obou směrech takový kompromis, aby zaujal i náročného čtenáře?

Píše se rok 1944. Obyvatelé německého města Drážďany žijí v každodenních obavách před bombardováním ze strany spojenců, a navíc se v jeho ulicích objeví nemilosrdný zabiják. Mladé ženy umírají strašlivým způsobem a jejich zohavená těla jsou vystavena na odlehlých místech. Do pátrání po vrahovi se pustí kriminální inspektor Max Heller, ale nebude to mít vůbec jednoduché. Ulicemi se šíří chaos spojený s koncem války a jeho nadřízení mají momentálně jiné priority. Dokáže prosadit spravedlnost a najít pachatele, než bude nalezena další znetvořená žena?

Nacisté Německo a celkově druhá světová válka jsou sami o sobě dost depresivním místem. Ovšem když do něj ještě pošlete hodně šíleného vraha, pravé peklo může začít. Frank Goldammer se rozhodl spojit tyto dva negativní motivy a vytvořit z nich velmi ponurou, ale zároveň čtivou knihu.

Musím říct, že z mého pohledu v ní jednoznačně vyhrává samotná atmosféra nacistických Drážďan. Působí velice realisticky a čtenář v ní poznává, že ani samotní Němci se neměli kdovíjak dobře. Jídla bylo zejména na konci války nedostatek a strach z blížící se rudé armády dohnal nejednoho člověka k šílenství. Můžete se tak více přiblížit pocitům těch, které v tehdejší době celý svět nenáviděl.

Zápletka se navíc odehrává nejen přímo během války, ale i první rok po ní. Díky tomu máte možnost rovněž sledovat kruté chování sovětských vojáků, kteří neváhali dát Němcům najevo svou zášť. Ale můžeme se jim divit, vzhledem k tomu, co zažívali například v koncentračních táborech? Pozdější doba ovšem ukázala, že se nejednalo pouze o jejich pomstu. Komunistický Sovětský Svaz se svou nemilosrdností nacistům minimálně vyrovnal.

Do tohoto prostředí je zasazena postava Maxe Hellera, policisty, který nacismu zrovna nefandí. O to těžší bude mít vyšetřování. Navíc má velký smysl pro spravedlnost a zabíjení rozhodně není jeho šálkem čaje. Mezi tehdejší mocipány z SS tudíž příliš nezapadá. Patří k jedněm ze sympatických Němců, ovšem v knize naleznete i jeho přesné protiklady.

Detektivní linka po většinu knihy nepatří mezi vyloženě výjimečné. Nebýt opravdu skvěle popsané éry druhé světové války, tak by mě vlastně příliš nepřesvědčila. Spojením těchto námětů však došlo k velice zajímavému výsledky, který vás prostě bude bavit.

Podstatně přitažlivější je potom kriminální část v druhé polovině, kde vás čeká několik zvratů, a nakonec možná trochu překvapivý padouch. Jen je potřeba bedlivě vše sledovat, protože se události docela slušně zamotají. Pozorný čtenář se však nenechá zaskočit a bude příjemně potěšen promyšleným závěrem.

Strašák je tak nakonec opravdu působivé čtení, které ve vás zanechá příjemné (i když dost mrazivé) pocity. Tvůrci se povedlo zasadit vraždy do vynikajících kulis a vytvořit tak pozoruhodnou podívanou. Fanoušci literatury o druhé světové válce budou určitě nadšeni, ale na své si přijdou i zarytí detektivkáři. Kniha by si tak mohla najít poměrně širokou čtenářskou základnu. Jen po ní sáhnout, což rozhodně doporučuju. Třeba vás k tomu naláká i jiskry házející obálka.

Komentáře (0)

Přidat komentář