Děsivá legenda ožívá

recenze

Crota (2023) 4 z 5 / assa
Crota

V městečku Logan ve státě Missouri dojde k dvojici brutálních vražd. I když se místní šerif Skip Harding nejprve domnívá, že byly činy spáchány člověkem, velmi brzy na vlastní kůži pocítí, jaká je pravda. Oblast totiž nedávno postihlo zemětřesení, čímž se otevřel spletitý labyrint podzemních chodeb, z kterých přichází prastaré zlo.

Toto zlo není žádná legenda, je stejně skutečné jako vy nebo já. Jmenuje se Crota."


S pomocí indiánského ochránce parku Jaye Little Hawka a jeho přítele, moudrého lakotského šamana George Strong Eagla se Skip vydává do podzemí, aby se netvorovi postavil tváří v tvář.

To, že v autorových žilách koluje indiánská krev, není zjevné jen z jeho jména, ale hlavně z jeho tvorby, která je napěchována indiánskými tradicemi, rituály a mytologií. Owl dokonce cestuje po celých Spojených státech a pořádá přednášky o zvycích a folklóru amerických indiánů.

Díky Golden Dog jsme se mohli u nás s autorem seznámit již v roce 2021 prostřednictvím románu Běsnění kojota, který získal cenu Brama Stokera za nejlepší román, stejně jako ho získala Crota za nejlepší prvotinu v roce 1996.

Nezasvěcenému čtenáři nebude jasné, na kolik je legenda o Crotě skutečná, ale to není ničemu na škodu a příběh si také lehce pohrává se spekulacemi o údajně dávno vyhynulých tvorech, kteří přežívají do dnešních dnů někde v hlubinách země či na mořském dně. Svou strukturou může kniha připomínat Benchleyeho Čelisti, respektive v tomto případě spíše vyhynulého Mega Stevea Altena. Máme tu zvířecího zabijáka, hamižné a nevěřící Tomáše, lačnící po moci a slávě, a hlavního hrdinu, kterému nezbývá nic jiného, než vzít celou situaci do svých rukou.

Velmi čtivý příběh plný akce doplňuje krásná originální obálka od českého umělce Pavla Pavelky.


Crota Crota Owl Goingback

Šerif Skip Harding vyšetřuje dvojnásobnou vraždu, která otřásla poklidným městečkem Logan ve státě Missouri. Jatka se zdají být příliš brutální na to, aby je spáchal člověk. Byl to medvěd? Ale v oblasti žádní medvědi nejsou… Těla ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář