Apokalyptické pohádky

recenze

Afterpunk (2024) 5 z 5 / assa
Afterpunk

„...měl bych přání, aby se žádnej z hrůznejch scénářů v tomhle komiksu nestal skutečností. Tyhle příběhy maj zůstat bezpečně zavřený v komiksových panelech. Přál bych si, abychom se z příběhů poučili. Abychom se nikdy nevzdávali, pomáhali druhým a dokázali najít světlo i v těch nejtemnějších časech.“

Jonáš Ledecký, doslov ke knize Afterpunk


Další skvělý komiksový počin, který nám nakladatelství CREW přináší, je z tuzemského rybníčku.
Jonáš Ledecký se s Michalem Suchánkem seznámil, když pro zmíněné nakladatelství vytvářeli alternativní obálky ke komiksové sérii od DC Comics. Slovo dalo slovo a pánové zjistili, že mají stejný vkus i názory, a že se v podstatě úplně ve všem, na co přijde řeč, shodnou. Dohodli se, že by mohli někdy v budoucnu udělat společný komiks. Rok se s rokem sešel a dílo je na světě. O kresbu se podělili oba autoři, scénář si vzal na starost Jonáš.
Knihu otevírají slova „Bude nebude...“ a všechny povídky mají jedno společné – odehrávají se v apokalyptickém světě, ať už alternativním, kde černobylská katastrofa měla mnohem katastrofičtější následky, nebo někdy v budoucnosti. Tvůrci se netají tím, že mají rádi šťastné konce, takže navzdory prostředí, ve kterém se příběhy odehrávají, se snaží, aby vyzněly pozitivně. Ne vždy se jim to však daří. Najdete tu akční jízdu ve stylu Mad Maxe, vtípky, emoční rány do žaludku, i melancholické grotesky. Některé dokonce odkazují na klasické pohádky, jako je Červená Karkulka či Jeníček a Mařenka. Co povídka, to perfektně vybroušené a uzavřené dílo, které čtenáře zasáhne. Jsou nemilosrdné, krvavé... a zatraceně zábavné. Takhle rychle jsem komiksovou knihu přečtenou ještě neměl a bylo mi vážně líto, že už je konec.
Součástí knihy je již standartní galerie plakátů, nákresů, náčrtů a nápadů pod názvem Afterparty - Mezi panely Jonáše Ledeckého a Michala Suchánka. Díky ní můžete být svědky toho, jak se dílo rodilo, co bylo inspirací pro vznik některých postav, nebo které panely byly vypuštěny a proč. To vše s komentářem obou tvůrců.
Za zmínku jistě stojí povídky Zlatý časy a Naděje umírá poslední, které se v určitou chvíli nečekaně propojí, i když tomu v první chvíli vůbec nic nenasvědčuje. Z dalších čtyř experimentálních jednostránkových povídek bych rád vypíchl tu s názvem Rýmovačka, což je vlastně komiksová básnička beze slov, kdy každý řádek panelů představuje jeden verš. Rytmus je dán počtem panelů a rýmování je pak v kompozicích jednotlivých panelů. Jedná se o něco naprosto unikátního a nepamatuji se, že bych se v minulosti s něčím podobným setkal.

Afterpunk je originální, zábavné a hravé dílo od českých tvůrců – tahle apokalypsa Vám ve sbírce rozhodně nemůže chybět.

Komentáře (0)

Přidat komentář