Deníky cizince plné gotické atmosféry

recenze

Deníky cizince (2020) / LukBook
Deníky cizince

Deníky cizince jsou napínavou detektivkou, dechberoucím thrillerem, a navíc nepostrádají prvky moderního gotického románu. Elly Griffiths přichází s opravdu zajímavou knihou, kterou si nejvíce vychutnáte během ponurých večerů.

Clare Cassidyová je učitelkou angličtiny na střední škole a vedle toho se snaží sepsat životopis svého oblíbeného gotického spisovatele R. M. Hollanda. Ten dokonce bydlel přímo v domě, kde momentálně vyučuje. Jednoho dne je její kolegyně nalezena mrtvá a vedle ní leží citát, který se objevil v jeho nejznámější povídce Cizinec. Policie začne úmrtí vyšetřovat jako vraždu, ale nemá se příliš čeho chytnout. Navíc se v jejím deníku najednou objeví vzkaz, podle kterého policie usuzuje, že vrahem je někdo z jejího okolí.

Už samotná obálka tohoto poměrně objemného díla napovídá, jakým směrem se autorka vydává. Její román je prodchnutý gotickou atmosférou, čemuž napomáhají i kulisy prastaré budovy školy, ve které prý dokonce straší. Deníky cizince se ovšem nesnaží být vyloženě hororem. Daleko více jsou napínavým detektivním románem, kterému ovšem nechybí ani mrazivá atmosféra a chvilkové děsuplné momenty.

Zajímavý je rozhodně i styl samotného vyprávění. Čtenář se setkává hned se třemi vypravěči. Vedle Clare je to její dcera Georgie a policistka Harbinger. Právě způsob, kterým je celý příběh napsán, je jedním z hlavních styčných bodů. Jednotlivé pohledy se totiž střídají, navazují na ty předchozí, přičemž některé události díky tomu můžete sledovat z dvojího úhlu. Působí to opravdu zajímavě, a navíc se díky tomu dozvíte mnohem více věcí okolo konkrétních situací.

Samotné postavy jsou poměrně dobře propracované, i když mi žádná z nich nebyla úplně na sto procent sympatická. Každý z nich totiž má nějaké charakterové mouchy, díky kterým se mi trochu protivili. Ale byl to spíše můj osobní pocit, třeba to budete mít jinak.

Dalším velice důležitým faktorem je celkové prostředí, které působí dostatečně mysteriózně a nechybí v něm ani trochu duchovních historek. Autorce se v některých chvílích daří budovat opravdu mrazivou atmosféru, při které budete zejména ve večerních hodinách netrpělivě zadržovat dech. Samotná zápletka se potom šine spíše pomaleji, ale precizně dopředu. V rámci detektivního žánru se jedná rozhodně o kvalitnějšího zástupce, který je navíc okořeněn mnoha dalšími styly.

Dočkáte se i několik popkulturních odkazů či mnoha literárních diskuzí, protože zejména hlavní hrdinka Clare je nadšená knihomolka. Ale vlastně většina postav má poměrně pozitivní vztah ke knihám. Nebo alespoň v minulosti měla.

Lehce nakousnuta je i romantická linka, ale v podstatě si toho téměř nevšimnete. Nejedná se o tak významnou část, aby to nějak narušovalo jinak temnou náladu vyprávění. A je to dobře. I přesto milenecké vztahy sehrají poměrně důležitou roli.

Deníky cizince mě od začátku svým stylem velice zaujaly a nenechaly mě odložit knihu až do samotného konce. I přes více než čtyřista stránkovou délku jsem je zvládl poměrně rychle přečíst a na konci je se smutkem v srdci odložil do knihovny. Jestliže máte rádi napínavé detektivky a thrillery, a navíc se chcete i trošku bát, určitě si přečtěte. Za mě se jedná o jeden z nejzajímavějších titulů v tomto žánru, které jsem za poslední dobu četl.

Komentáře (0)

Přidat komentář