Deníky cizince

Deníky cizince https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426981/bmid_deniky-cizince-1xl-426981.jpg 4 103 41

Vraždy nejsou pro Clare Cassidyovou ničím novým. Jako středoškolská učitelka angličtiny - se specializací na gotického spisovatele R. M. Hollanda - o knihách, ve kterých se o zločinech píše, přednáší na svých hodinách každý rok. Když je ale jedna z jejích kolegyň a zároveň nejlepší přítelkyně nalezena mrtvá a u jejího těla policie objeví krátký citát z nejznámější povídky R. M. Hollanda, Clare s hrůzou zjistí, že se její život začíná prolínat s příběhem jejího nejoblíbenějšího literárního díla. Aby toho nebylo málo, pojme policie podezření, že vrahem je někdo, koho Clare zná. Nejistá tím, komu může věřit, obrátí se na svého nejbližšího důvěrníka, svůj deník, který pro ni představuje jedinou možnost, jak dát průchod svým nejtemnějším podezřením a obavám týkajícím se případu. Pak si jednoho dne všimne něčeho zvláštního. Zápisu na stránce jednoho ze starších deníků, který tam nezanechala: „Ahoj Clare, neznáš mě.“ Clare si je tak ještě jistější: „Cizinec“ procitl k hrůzostrašnému životu. Podaří se závěr povídky přepsat dřív, než bude pozdě?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Stranger Diaries , 2018


více info...

Přidat komentář

trudoš
20.11.2023 3 z 5

Nebýt toho konce, nebál bych se dát plné hodnocení, protože jedno se Elly Griffithsové musí nechat – perfektně umí pracovat s atmosférou a postavami. Průběžné střídání úhlů pohledu a zasazení do univerzitního prostřední mě fascinovalo od prvních stránek, přičemž lví podíl na tom má i nenápadné pošťuchování do základních principů tvůrčího psaní. Nehledě na přiznanou poctu gotickým románům, ačkoli scény s duchy jsou pro zápletku naprosto nepodstatné.
Naneštěstí, jakmile přejde vyprávění do cílové rovinky, fádnost vyústění a konstrukce zločinu mi vysloveně zkazila jinak velmi dobrý dojem z celého románu. Jako kdyby Agatha Christie udělala vraha ze zahradníka, přičemž jeho motivem by byla láska k růžím. Autorka zcela pomíjí hrůznost vražedného činu a tváří se, jako by něčeho podobného byl schopný každý druhý náhodný kolemjdoucí. Opomenu-li však tenhle přešlap, který se skutečně týká jen posledních přibližně třiceti stran, byl jsem navýsost spokojen jak po stránce stylistické, tak dějové.

TeaPeter
05.03.2023 5 z 5

Velmi čtivá kniha. Nejsem si jistý, jestli to byla úplně detektivka nebo spíše román s detektivní linkou, ale to nemění nic na tom, že se kniha povedla. A bonusová povídka na závěr byla také dost dobrá.


sophi45
06.01.2023 3 z 5

Za mě taková průměrná detektivka, nic převratného. Prostě neurazí, ale ani nenadchne.

MonikaV
10.11.2022 4 z 5

Milá detektivka!

Belanna
22.07.2022 5 z 5

Velmi zdařile napsaná krimi, napínavá a tajemná. Zajímavá zápletka i prostředí.
Pohled více osob ještě zvyšuje poutavost knihy. Postavy jsou sympatické a navíc celý příběh provází horrorová povídka.
Za mě velká spokojenost.

lucakuca
13.05.2022 5 z 5

Až do konce jsem byla mimo mísu :-) a nikoho jsem neodhalila. Tupě jsem věřila úplně všemu, co mi autorka házela pod nos jak nějakýmu Žerykovi.
Velmi, velmi velmi čtivé!
Takové elegantní detektivní kapučíno se špetitičkou gotické skořice, ale aby toho náhodou nebylo až moc,co kdyby byl někdo alergickej? Té temnoty tam mohlo být více.

WaN635
29.03.2022 4 z 5

Kniha pro mě byla velmi milým překvapením. I přes svou tloušťku se četla mimořádně dobře. Zápletka zajímavá, pohled 3 vypravěčů se mi moc líbil.
Sice jsem zhruba v půlce vytušila vraha, vůbec to příběhu neubralo na zajímavosti.

Sybelle
08.02.2022 4 z 5

Dobře čtivá detektivka točící se okolo učitelky tvůrčího psaní Clare Cassidyové. Příběh začíná smrtí kamarádky hlavní postavy z učitelského sboru. Vyprávění příběhu z pohledů tří lidí je zajímavé. Jak se na situaci dívá samotná Clare, její dcera i vyšetřující policistka. Samotné prostředí školy se mi taky líbilo.

kachnat
24.05.2021 4 z 5

Připojuji s e k názorům čtenářů přede mnou, že s gotickým thrillerem to mělo pramálo společného. Prvních cca 60 stran jsme se nemohla začíst. Ale nakonec mé příběh vtáhl do děje. Jednalo se o příjemnou detektivku, z pohledu 3 postav. Za mě spokojenost.

Ridley
09.05.2021 3 z 5

Na gotický thriller to chtelo vic tajemna, ale jinak poklidna detektivka.

soukroma
07.05.2021 3 z 5

Docela čtivé a napínavé: návodná temná povídka Cizinec sice byla od neexistujícího autora, ale časté připomínky skutečného Wilkieho Collinse a jeho Ženy v bílém byly příjemným zpestřením. Hlavní hrdinka mne neuchvátila stejně jako její patnáctiletá dcera, ale měly rovnocenný podíl ve vyprávění spolu s policistkou (v gotickém románu prý vše musí být třikrát, tak toho se autorka držela). Ta byla sice superkritická, ale obecně zajímavá, sikh, takže něco málo z rodinného života (méně náboženství, jen že bratři stále nosili turbany) bylo plusem. Rozuzlení bylo takové hodně přitažené za vlasy. Ale odhalení osudu Mariany tedy stálo za to! 70%
Celé to mohlo být výrazně kratší - a nic by se nestalo.
Celé to ale mělo projít korekturou - pak by to snad bylo oproštěno od hrubek...

muchomurka
22.03.2021 4 z 5

Knížka jse mi moc líbila, byla napínavá, byla v ní záhada, postavy sympatické i nesympatické a skvělé prostředí. Co víc si od thrilleru přát? Že to má být gotický thriller jsem nějak postřehla tehdy, až jsem měla skoro knihu přečtenou, takže jsem od ní neměla nějaká očekávání. Jediné, co mě mrzí, že se příběh více nevěnoval pátrání po Hollandově historii. Celou dobu o tom Clare jen mluvila a je to škoda, na to jsem se těšila, co najde a odhalí za šokující tajemství.
A také jsem doufala, že ty obejvucící se zápisky v deníku Clare budou více mystické, bude jich více, bude to jednoduše něco víc. Ale ani takto to nebylo špatné. Vraha jsem tipovala někoho úplně jiného.
Jediné, co mě neskutečně rozčilovalo a vytrhávalo ze čtení, byly chyby a překlepy - přehazování písmen ve slově jsem/jsme a další. Jak kdyby kniha viděla korektora jen z rychlíku. To tak moc knížku srazí, což je hrozná škoda.

JáŠárka
14.03.2021 4 z 5

Příběh se mi líbil, detektivní zápletka byla výborná, možná jen konec byl moc rychlý. Kniha se četla velmi dobře, styl psaní mi sedl a líbil se mi i popis děje z pohledu různých osob.

mamzila
07.03.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Moc dobře se četla, nemohla jsem se odtrhnou. Zápletka mi přišla dost originální a styl psaní mi sedl. Konec možná nebyl až tak překvapivý, ale byl o to uvěřitelnější

ladyxx
08.12.2020 5 z 5

Není to - na obálce slibovaný - gotický thriller, spíše detektivka s občasnými prvky nadpřirozena (naštěstí v rozumné míře, takže to působí dobře). Vyprávění se střídá z pohledu 3 poměrně sympatických ženských postav - učitelky angličtiny Clare, její dcery Georgie, a detektiva Harbinder, - přičemž každý pohled odhalí další kousek skládanky příběhu. Jak příběh pokračuje, postupně se nám také odhaluje povídka Cizinec spisovatele R. M. Hollanda, která je vážně zajímavá (oceňuji, že v závěru knihy je uvedena celá, a čtenář si ji může přečíst jako celek, to není pravidlem). Děj hezky graduje, a udržuje čtenáře v příjemném napětí. Odhalení vraha mě nepřekvapilo, protože byl v mém seznamu podezřelých, ale identita vraha nemusí být vždy šokující, aby byl závěr uspokojivý. Celkově všechno dávalo smysl, je vidět, že autorka si dala velkou práci s promyšlením detailů.

Hakate
23.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Každá kniha a každý příběh mají svého čtenáře a o teto knize to platí dvojnasob. Nečekejte žádné morbidní vrazdy že severu nebo horor od Kinga. Za mě je to velmi čtivá detektivka s prvky gotiky, psaná formou deníku a z pohledu několika osob.
Konkrétně tedy učitelky Clare, její dcery a detektivky Harbinder. Velmi propracovaný příběh i postavy, především fiktivní spisovatel hororových povídek a jeho povídka Cizinec, který nás provádí celým příběhem Clare.
Detektiv Harbinder je mi velmi sympatická.
Na knihu jsem se těšila a zklamaná rozhodně nejsem.

Jolana.b
03.11.2020 5 z 5

Skvělá detektivka. Co dodat víc.

michterhel
19.09.2020 3 z 5

Zajímavý prvek knížky je střídání vypravěčů, ale jinak průměrná detektivka, křížená s devadesátkovou edicí Stopy hrůzy pro teenagery.

eva3992
14.09.2020 2 z 5

Hlavní hrdinka Clare je učitelka angličtiny a specializuje se na gotickou prózu R. M. Hollanda, jehož příběhy jsou plné krvavých zločinů. Když zemře její kolegyně, je u jejího těla nalezen vzkaz z nejznámější Hollandovy povídky. Clare zjišťuje, že se její život začíná prolínat s dějem jejího oblíbeného literárního díla.

Tak u této knihy se mi líbil v podstatě jen obal. Její obsah mě však nebavil. Kniha se vleče na 400 stranách, přitom by stačila polovina. Hlavní hrdinka neustále přemýšlí a vzpomíná a většinou to ani není důležité k příběhu. Když už se začne něco dít, vymění se vypravěč příběhu a čteme všechno zase od začátku jen pohledem někoho jiného. A za chvilku nás to čeká znovu, tentokrát pohledem dcery hlavní hrdinky.

Když už se prokoušete do poloviny knihy, stále žádné napětí nás nečeká. Sice už máme za sebou nějakou tu vraždu, ale nic, co by nás přinutilo číst dál. Možná až tak posledních 50 stran dostane spád, ale to už knihu nezachrání. Navíc, už většina z Vás stejně vraha dávno odhalila.

Tato kniha tedy za mě ne.

Sidonka3
08.09.2020 1 z 5

K přečtení knihy mě nalákala obálka se slibným nadpisem gotický thriller. Pár rádoby tajemných prvků tu je ( třeba bílá magie, tajemný spisovatel, který dříve učil na univerzitě, kde se příběh odehrává včetně jeho vyšinuté ženy a tajemné dcery Mariany), ovšem atmosféra mi nepřesvědčila. Styl psaní mě už vůbec nesedl, takže jsem musela přeskakovat.
Je tam pár dobrých nápadů. Například jedna z hlavních postav Clare vyučuje na univerzitě tvůrčí psaní a píše si doma osobní deníky. Někdo je ovšem tajně čte a vpisuje pod její záznamy svoje osobní vzkazy. Pak odstraňuje lidi, kteří Claře ublížili, nebo si to alespoň záhadný padouch po přečtení deníků myslí.
Celkově jsem ovšem nenadšená. Konec unáhlený a slaboučký. Tajemství dcery Mariany patrně i úmyslně úsměvně vyřešené a vrah naprosto neuvěřitelný, podle toho jak byl popsán, jeho činy k jeho povrchně popsané povaze a chování neseděly. Knížku jsem nakonec zaklapla se zavrtěním hlavy: "To byla ale blbost," a k autorce se už nevrátím. Jak říkám, pár lepších momentů, jako celek to ovšem drhlo a příliš nebavilo. Do svého fantazijního, nepromyšleného světa mi spisovatelka přesvědčivě nevtáhla.

Autorovy další knížky

Elly Griffiths
britská, 1963
2020  76%Deníky cizince
2015  80%Křižovatky smrti

Kniha Deníky cizince je v

Právě čtených1x
Přečtených132x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených4x
Knihotéce206x
Chystám se číst122x
Chci si koupit21x
dalších seznamech2x