Deník Marie K. odhaluje rodinné tajemství z války

recenze

Deník Marie K. (2021) 4 z 5 / LukBook
Deník Marie K.

Deník Marie K. je romantickým válečným příběh, který nadchne zejména všechny ženy. Může reportáž o lidech pracujících za druhé světové války pro říši změnit životy jedné rodiny desítky let po této lidské katastrofě?

V této knize můžete sledovat hned několik dějových linií. V první řadě tu máme mladou novinářku Petru, která není příliš spokojená se svým vztahem. Navíc dostává nabídku na půlroční stáž, která by jí mohla výrazně pomoci v budoucí kariéře. Ještě předtím však dostává pracovní úkol – musí napsat článek o totálně nasazených v druhé světové válce. Jednalo se o lidi, kteří byli nuceni jít pracovat pro říši. Prozatím však nevěděla, že mezi ně patřili i její příbuzní.

Babička Christina (která ji vychovávala) posléze nalézá deník své maminky, která doposud žije, ale je těžce nemocná. Dozvídá se z něj nejen informace o její nucené práci v Mnichově, ale i podrobnosti o vlastních příbuzných. Zjišťuje, že není dcerou své otce. Jak je to možné? Postupně se před ní odhaluje rodinné tajemství, které bylo po celý její život důkladně skryto.

A do třetice tu máme právě deníkové zápisky maminky Christiny, v nichž popisuje své zážitky z druhé světové války. Tentokrát se přímo neopírají o hrůzy z vyhlazovacích táborů, přesto je v nich mnoho utrpení a zločinů nacistů. V dobách temna však mohlo dojít i na lásku.

Jak sami vidíte, celý příběh je poměrně komplikovaný. Čtenář sleduje příběhy lidí, jejich lásky i zklamání a odhaluje historickou záhadu, která hned několika lidem změní život. Přestože zde poměrně velkou roli hraje druhá světová válka, není tím úplně nejdůležitějším.

Jde tu především o rodinné i osobní vztahy. Celá zápletka je hodně emotivní a při samotném rozuzlení možná nejedné citlivější duši ukápne i nějaká ta slzička. Jako základ románu posloužilo vyprávění autorčiny kolegyně a sousedky, řada věcí je však pouhou fikcí.

Přestože jsem se zmínil, že válečné útrapy jsou tu spíše ve vedlejší roli, musím je rovněž zmínit. V rámci deníkových zápisků je přesvědčivě popsána strašná situace několika lidí, kteří museli opustit své domovy a jít pracovat přímo do srdce nacistické Německa. Přestože při takovýchto činnostech nebyla zdaleka tak vysoká úmrtnost jako v koncentračních a vyhlazovacích táborech, rozhodně se neměli dobře. Rovněž oni měli nedostatek jídla a později se báli bombardování, které bylo čím dál častější.

Pátrání po rodinné historii je přecijen o něco veselejší, a především výsledek zanechá ve vaší duši veselejší pocity. Člověku přijde až neskutečné, co se mohlo za války stát. Sice je děj z velké části vymyšlený, ale dokážu si představit, že něco podobného rozhodně nebylo nereálné.

Deník Marie K. je opravdu nádherným příběhem, který většinu čtenářek nenechá chladnými. Vzhledem k jeho napínavosti a spojitosti s válkou si ho určitě mohou přečíst i muži. Musejí však být připravení na trochu větší porci romantiky a celkově emocí.


Deník Marie K. Deník Marie K. Ivana Andrews

Petru už unavuje poslouchat věčné snoubencovy žárlivé scény, navíc se jí nelíbí ani nátlak na založení rodiny, protože se jí slibně rozbíhá kariéra novinářky. Když dostane nabídku, aby zpracovala reportáž o lidech, kteří museli pr... více


Komentáře (0)

Přidat komentář