Deník Marie K. odhaluje rodinné tajemství z války

recenze

Deník Marie K. (2021) 4 z 5 / LukBook
Deník Marie K.

Deník Marie K. je romantickým válečným příběh, který nadchne zejména všechny ženy. Může reportáž o lidech pracujících za druhé světové války pro říši změnit životy jedné rodiny desítky let po této lidské katastrofě?

V této knize můžete sledovat hned několik dějových linií. V první řadě tu máme mladou novinářku Petru, která není příliš spokojená se svým vztahem. Navíc dostává nabídku na půlroční stáž, která by jí mohla výrazně pomoci v budoucí kariéře. Ještě předtím však dostává pracovní úkol – musí napsat článek o totálně nasazených v druhé světové válce. Jednalo se o lidi, kteří byli nuceni jít pracovat pro říši. Prozatím však nevěděla, že mezi ně patřili i její příbuzní.

Babička Christina (která ji vychovávala) posléze nalézá deník své maminky, která doposud žije, ale je těžce nemocná. Dozvídá se z něj nejen informace o její nucené práci v Mnichově, ale i podrobnosti o vlastních příbuzných. Zjišťuje, že není dcerou své otce. Jak je to možné? Postupně se před ní odhaluje rodinné tajemství, které bylo po celý její život důkladně skryto.

A do třetice tu máme právě deníkové zápisky maminky Christiny, v nichž popisuje své zážitky z druhé světové války. Tentokrát se přímo neopírají o hrůzy z vyhlazovacích táborů, přesto je v nich mnoho utrpení a zločinů nacistů. V dobách temna však mohlo dojít i na lásku.

Jak sami vidíte, celý příběh je poměrně komplikovaný. Čtenář sleduje příběhy lidí, jejich lásky i zklamání a odhaluje historickou záhadu, která hned několika lidem změní život. Přestože zde poměrně velkou roli hraje druhá světová válka, není tím úplně nejdůležitějším.

Jde tu především o rodinné i osobní vztahy. Celá zápletka je hodně emotivní a při samotném rozuzlení možná nejedné citlivější duši ukápne i nějaká ta slzička. Jako základ románu posloužilo vyprávění autorčiny kolegyně a sousedky, řada věcí je však pouhou fikcí.

Přestože jsem se zmínil, že válečné útrapy jsou tu spíše ve vedlejší roli, musím je rovněž zmínit. V rámci deníkových zápisků je přesvědčivě popsána strašná situace několika lidí, kteří museli opustit své domovy a jít pracovat přímo do srdce nacistické Německa. Přestože při takovýchto činnostech nebyla zdaleka tak vysoká úmrtnost jako v koncentračních a vyhlazovacích táborech, rozhodně se neměli dobře. Rovněž oni měli nedostatek jídla a později se báli bombardování, které bylo čím dál častější.

Pátrání po rodinné historii je přecijen o něco veselejší, a především výsledek zanechá ve vaší duši veselejší pocity. Člověku přijde až neskutečné, co se mohlo za války stát. Sice je děj z velké části vymyšlený, ale dokážu si představit, že něco podobného rozhodně nebylo nereálné.

Deník Marie K. je opravdu nádherným příběhem, který většinu čtenářek nenechá chladnými. Vzhledem k jeho napínavosti a spojitosti s válkou si ho určitě mohou přečíst i muži. Musejí však být připravení na trochu větší porci romantiky a celkově emocí.

Komentáře (0)

Přidat komentář