Deník farářky: hluboká, lidská i vtipná kniha pro všechny

recenze

Deník farářky (2021) 4 z 5 / Suzanne
Deník farářky

Martina Viktorie Kopecká je farářkou Církve československé husitské, která se do povědomí široké veřejnosti dostala svou účastí v taneční soutěži Star Dance a momentálně se prostřednictvím své druhé knihy Zpověď farářky vyoutovala jako lesbička.

Deník farářky je ale její první kniha. Nejedná se o deníkové záznamy ve smyslu každodenních zápisků. Deník farářky přináší kompilaci úvah, kázání, rozhovorů, přednášek, cest do zahraničí i karierních úspěchů. Dotýká se i pandemie koronaviru nebo běžných životních radostí a starostí, kdy nám poodhalí něco ze soukromého života i toho, jaké je to být farářkou.

V Deníku farářky se dočteme, jaké je to setkat se s papežem ve Vatikánu, tančit v populární soutěži Star Dance, přednášet na TEDx Women Prague, jaké je to když, farářka jde ke zpovědi, jak prožívala Vánoce nebo dobu pandemie koronaviru, jak bloudila po Budapešti nebo se snažila získat víza na cestu do Číny nebo třeba co faráři nosí pod sutanou a mnohem víc.

Martina Viktorie Kopecká ve svých kázáních a úvahách ukazuje inteligenci i literární nadání. Hluboké myšlenky střídají civilnější, vtipnější a asi i čtenářsky přístupnější historky z běžného života a soukromí zahalené oparem z doutníků a aroma dobrého rumu. Autorka čtenářům nic nepředkládá dogmaticky nechává na vás, zda uvěříte v zázrak Ježíšova vzkříšení, nebo o něm budete pochybovat. Zajímavé a přínosné myšlenky a názory si v Deníku farářky dokážou snadno nají i lidé, kteří nevěří v Boha, nebo nemají rádi církev jako instituci.

Z Deníku farářky přímo čiší autorčina láska nejenom k Bohu, empatie, pokora a otevřená mysl moderní ženy i snaha dělat svět hezčím a lepším místem. Deník farářky doplňují barevné a černobílé fotografie i vtipné ilustrace, které podtrhují sympatický humor Kopecké, její nadhled i smysl pro sebeironii.

Martina Viktorie Kopecká se navíc čerstvě vyoutovala jako lesbička, takže by to k jejím knihám mohlo přivést i další čtenáře, které možná dosud její povolání farářky spíš odrazovalo, než zajímalo. Protože být duchovní a navíc žena a lesbička to už je vážně silná trojice :)

Komentáře (0)

Přidat komentář