Démonky, nebo silné ženy?

recenze

Pozlacené (2022) 5 z 5 / Peťula96
Pozlacené

Může obsahovat SPOILERY!!!

ANOTACE:

Deka žije ve světě, kde vládnou muži, a ženy musí prokázat, že jsou hodné toho, aby do tohoto světa patřily. V šestnácti letech podstupují Rituál čistoty, při němž se ukáže, zda mají čistou krev či nikoliv. Pokud má krev správnou barvu, tak se mohou vdát a založit rodinu, pokud ale začnou krvácet zlatě, tak jsou prohlášeny za démonky. Dece v žilách koluje zlatá krev, díky čemuž po Rituálu zažije hotové peklo. Nejen že se proti ní otočí celá její vesnice, ale také její nejlepší přítelkyně a její vlastní otec jí dokonce setne hlavu. Ona to ale přežije, protože jako démonka se po smrti vždy uloží do pozlaceného spánku a její tělo se uzdraví.

Stařešinové z její vesnice ji stále dokola zabíjejí, aby získali její krev, kterou poté prodávají. Po dvou měsících se ale objeví žena, která ji odtud odvede. Slíbí jí, že když se stane členkou nové císařské armády, tak přežije a bude později očištěna. Armáda je složena z démonek a má za úkol vyhladit nepřátele jejich říše, kterými jsou Smrtizvěsti. Deka souhlasí a je odvezena do elitního výcvikového střediska. Získá zde nejenom cenné zkušenosti v boji, ale také opravdové přítelkyně a lásku.

Kromě zlaté krve se u ní projeví i zvláštní dar, díky kterému může ovládat Smrtizvěsty. Její dar sílí s tím, jak sílí ona sama a zdá se, že začíná být nebezpečný nejen pro její nepřátele. Díky tomu začne zjišťovat, že nic není tak, jak si myslela a začne pomalu odkrývat pravdu o svém původu a roli v tomto světě.

NÁZOR:
Pozlacené jsou prvním dílem nové YA fantasy série. Najdete zde svět, kterému vládnou muži, kteří se bojí ženské síly, a tak je celé staletí ponižují a vtloukají jim do hlavy, že bez nich nejsou nic. Jedná se o silně feministické dílo, které má všem připomenout, že ženy a muži mohou žít spolu bok po boku a být si rovnocennými partnery. Magický systém je originální a dokonale promyšlený. Autorka vše krásně postupně vysvětlí a popíše, takže se nebudete ztrácet ani ve světě, ani v postavách nebo ději, který je opravdu drsný, až z toho někdy naskáče husí kůže. Často se zde bojuje a umírá, ale vedle toho tu vznikají i silné osobní vztahy. Kromě silného přátelství zde najdeme také romantickou linku (hate to love), která dle mého nesmí v žádném YA fantasy chybět.

Každá z postav má svůj určitý vývoj, který je nejvíce vidět u hlavní hrdinky. Z vystrašené dívky se velmi brzo stane silná žena, která se bije nejen za sebe, ale také za své přátele. Deka mi byla velmi sympatická a oblíbila jsem si ji hned od počátku, stejně tak její přítelkyni Brittu. Keitu, Deky uruniho, jsem si postupem času také oblíbila. Čím více k němu rostly Deky sympatie, tím více rostly i ty mé. Jejich vzájemný vztah byl celkem předvídatelný, ale jinak bych řekla, že zbytek děje byl nepředvídatelný. Vždy, když jsem si myslela, že mě už nic nemůže překvapit, tak se stalo něco, z čeho mi spadla brada.

Kniha mi opravdu sedla a četla se mi úplně sama. Byla to jízda plná napětí a zvratů, a to od začátku až do konce. Můžu vám zaručit, že při čtení nebudete pomalu ani dýchat, natož se nudit. A dokonce se dočkáme i filmu, na který se už teď těším.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji holkám z Humbooku. #humbookblogeri #spoluprace

Komentáře (0)

Přidat komentář