Ďáblovo dílo plné vražd

recenze

Ďáblovo dílo (2019) 5 z 5 / LukBook
Ďáblovo dílo

Dánská autorka Lotte Petri přichází s velice temným thrillerem Ďáblovo dílo, při kterém vás bude mrazit až v morku kosti. Což je vlastně docela příhodné, protože hlavní hrdinka je soudní antropoložka. Vyšlo pod nakladatelskou značkou Kalibr u Euromedia Group.

Kvůli stavbě nové stanice metra musí být přesunuto velké množství kosterních pozůstatků z místního hřbitova. Vedením projektu je pověřena soudní antropoložka Josefine Jespersenová. Podobný akt samozřejmě doprovází velká nespokojenost obyvatel, kteří to považují za znesvěcení klidu zemřelých. Po zavraždění Josefininy spolupracovnice Rity a později další mladé dívky to vypadá, že sám ďábel se přišel mstít.

Knihy se soudní antropoložkou v ústřední roli proslavila zejména Kathy Reichs a její série s Temperance Brennanovou. Samozřejmě z velké části i díky hranému seriálu Sběratelé kostí, který z této řady vychází. Rozhodně je to zajímavý způsob, jak ozvláštnit detektivku či thriller a dodat jí nepatrně jinou příchuť. Lotte Petri na to ovšem jde trochu jinak.

Ďáblovo dílo je od začátku až do konce nasáklé velice temnou atmosférou, ze které jen výjimečně prosakuje světlo něčeho hezkého. Ostatně není se čemu divit, když se už úvod odehrává na hřbitově a mrtvoly se postupem času začínají hromadit. Už samotná anotace napovídá, že se tentokrát setkáte s nemilosrdným sériovým vrahem, který si počíná velice brutálním způsobem.

Provedení jednotlivých mordů je opravdu krvavé, že i sami vyšetřovatelé často musejí odvracet zrak. Vrah je až do odhalení chvíli před koncem neznámý a vlastně mě jeho odkrytí docela překvapilo. I přesto ze stránek knihy cítíte, že se jedná o velice krutého pachatele.

Jak už jsem zmínil, jednou z hlavních postav je soudní antropoložka Josefine. I když je její pomoc při vyšetřování nepostradatelná, hodně práci má samozřejmě i police a hlavní detektiv zvaný Xander. Objevuje se i řada dalších postav a většina z nich je poměrně zajímavá a dobře zpracovaná. Některé později ovšem zemřou rukou vraha. Velice se mi líbilo, že se předtím s nimi trochu seznámíte a vlastně občas ani nečekáte jejich smrt.

Vedle kvalitní detektivní zápletky se dostane na přetřes i téma exorcizmu. Díky tomu román dostává i příchuť nadpřirozena, ale přesto se pořád snaží držet především v reálných rovinách. Scény s vymítáním démonů jsou ovšem opravdu dramatické a mrazivé, takže celkově skvěle zapadají do atmosféry příběhu.

Rychlému tempu a akčnosti celého děje napomáhá nejen velké množství vražd, ale i menší počet stran. V dnešní době hodně autorů přichází s bichlemi, které vám batoh táhnou směrem k zemi. Lotte Petri v této knize jen těsně přesáhla 250 stran a svižný spád podporují i poměrně krátké kapitoly.

Trošku prostoru nakonec dostává i láska, i když spíše jen v náznacích. V podstatě se jedná o jedny z mála světlejších chvil v jinak opravdu chmurném dění. Na výraznější milostný vztah se ovšem prozatím netěšte. Třeba v další dílech. Jedná se totiž teprve o úvod série Josefine Jespersenová. I nadále se tedy budete moci setkávat s její hlavní hrdinkou.

Ďáblovo dílo se pohybuje na rozmezí několika žánrů. Pohrává si se severskou detektivkou, odehrává se v mrazivém duchu thrillerů a některé části bych se nebál označit až skoro za hororové. Každopádně se jedná o velice akční knihu, kterou přečtete rychle a zanechá ve vás možná trochu ponuré myšlenky.

V konečném součtu tu máme jeden z nejzajímavějších thrillerů poslední doby. Zejména díky opravdu strašidelné atmosféře, strašidelně popsaným vraždám i zajímavě vytvořeným charakterům postav. Už samotná obálka vlastně napovídá, že tentokrát bude hlavním tématem smrt a smíchu si příliš neužijete.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Euromedia Group.

Komentáře (0)

Přidat komentář