Co způsobí Laskavý jed?

recenze

Laskavý jed (2021) 3 z 5 / Suzanne
Laskavý jed

Šestnáctiletá Zahru touží po dobrodružství a poznávání dalekých krajů. Jenže se narodila jako Našeptávačka a schopnost mluvit se zvířaty ji řadí do nejnižší kasty, takže ví, že zůstane trčet v rodné vesnici do konce života. Dokud vládce Orkeny nevyhlásí Přechod, v němž jeho potomci budou soutěžit o to, kdo se stane následovníkem. Má to ale háček – ten, který jako první překoná poušť a všechny nástrahy, musí obstát v poslední, nejtěžší zkoušce – obětovat lidský život. A tím, kdo se omylem stane živou obětinou není nikdo jiný než Zahru.

Zahru se navíc nechtěně zaplete do sváru dvou princů a bratrů, kteří bojují o lásku a uznání svého otce i o následnictví trůnu. Princ Jet je laskavý a netouží po koruně, takže se snaží Zahru pomoct. Zato krutý a nemilosrdný princ Kasta sžíraný vnitřní temnotou a skrývající nebezpečné tajemství, by pro získání koruny udělal všechno. Zahru mu ale jako jediná rozumí a věří, že někde v hloubi duše se skrývá jeho laskavá a zvídavá část. Podlehne Kasta Zahřině laskavosti, nebo se nakonec rozhodne získat korunu a zabít ji?

Natalie Mae se inspirovala starověkým Egyptem a arabskou kulturou, ale celý svět protkala kouzly a magií. Existují zde lidé s různými magickými schopnostmi, které jim určují postavení ve společnosti, a celá řada kouzel, jako třeba šaty z měsíčních paprsků, chladivý šál nebo kouzelný ohňostroj. V příběhu nechybí taky akce, nebezpečí, pár odhalení a zvratů a samozřejmě ani trocha romantiky. Ta sice naznačuje potenciál milostného trojúhelníku mezi Zahru, princem Jetem a princem Kastou, ale to mi nijak nevadilo.

Natalie Mae píše čtivě a lehce, ale na můj vkus příběh pojala příliš moderně, co se týče jazyka i chování postav. Výrazy jako „vyluxovat bufet“ mě při čtení rušily, i když věřím, že cílové skupině -náctiletých čtenářů to bude vyhovovat.

U mě Laskavý jed ztroskotal na obrovské míře přemrštěných, neuvěřitelných a nelogických situací, do kterých se hrdinové dostávají svým impulzivním, lehkovážným a v případě Zahru občas i vyloženě hloupým chováním.

Největší předností knihy zůstává postava prince Kasty a jeho křehké a nejisté pouto se Zahru. Jakmile se Kasta objeví na scéně, příběh najednou funguje a odsýpá. Jeho slovní výměny se Zahru mají jiskru, Kasta se jí postupně otevírá a svěřuje, ale přitom ji pořád plánuje zabít, aby se stal následníkem trůnu… Pokud máte rádi temné hrdiny, ve kterých by ale přeci jen mohla být jiskřička dobra, tak si prince Kastu zamilujete. Bohužel tu má poměrně málo prostoru. V druhém dílu Krutá milost by měl ale hrát mnohem důležitější roli - a kvůli Kastovi a jeho komplikovanému vztahu se Zahru stojí za to dát sérii Laskavý jed šanci :)

Komentáře (0)

Přidat komentář