Co vás v dějáku nenaučili - Markéta Lukášková

recenze

Co vás v dějáku nenaučili (2022) 5 z 5 / EvikU.
Co vás v dějáku nenaučili

Velmi příjemnou formou připomíná důležité dějiny Československa a Česka. O době komunismu, StB, nátlaku na lidi. Nesmíme zapomínat a myslet si, že to tak bylo správně. Zabírání lidem majetku, rozdělení pro všechny, nutnost pracovat, povinné volby, za politické názory vězení, nedostatkové zboží, pod nátlakem donášet na své okolí, …

Spoustu věcí jsem věděla, něco slyšela od rodičů, něco malinko zažila, při převratu 17.listopadu mi bylo 9 let. Ale stejně mi v mnoha případech kniha vyrazila dech. Je moc dobře, že taková kniha vyšla a je potřeba ji rozšířit i mezi mladé lidi, kteří už tuto dobu mají opravdu jen z vyprávění.


Rozdělená na období vždy po deseti letech. Začíná to rokem 1948 a končí 1989. Vykresluje, jak se spousta věcí hrnula pod koberec, aby se to veřejnost nedozvěděla. Studovat mohli jen děti rodičů, kteří byli ve straně. Cestovat se nemohlo a nebo jen hodně obtížně, spousta věcí byla nedostatková. Sportovci byli pod velkým tlakem, zrovna tak umělci a zpěváci.

Kniha obsahuje i opravdové příběhy, které autorka napsala po té, co se s lidmi, kteří pamatují tuto dobu setkala a povídala. Kniha si zaslouží plný počet hvězd v hodnocení. Já děkuji a doporučuji.


Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Pamatujete na školní dějepis? Vždycky končil druhou světovou. Jenže právě to, co nás v dějáku nenaučili, ovlivnilo naše životy nejvíc. Jak se komunisté dostali k moci, že propaganda byla i v seriálech, že politika do sportu bohuže... více


Komentáře (0)

Přidat komentář