Co se dá vyčíst v Létě mezi řádky?

recenze

Léto mezi řádky (2023) 4 z 5 / Suzanne
Léto mezi řádky

Denis se svojí přítelkyní Vendy odjíždí pracovat jako animátor do Španělska, i když by radši strávil letní prázdniny u vody nebo vysedáváním po kavárnách s nosem zabořeným v knize. A začne to jít od desíti k pěti hned po cestě, když se dostane do konfliktu s dalším animátorem Vincentem. A vůbec tomu nepomáhá, že Vincent je společenský, pohledný, přitažlivý a všichni ostatní jsou z něj na větvi.

Denis doufá, že společné dva měsíce s Vendy pomůžou vykřesat v jejich vztahu novou jiskru a vyřešit zmatek a pochyby, které cítí. Jenže místo toho se všechno ještě víc zkomplikuje...

Denis miluje knihy, hraní na klavír a svého psa Alexe. Není zrovna sportovní typ ani kdovíjak společenský člověk a nerad vylézá ze své komfortní zóny. Zato Vincent je upovídaný, pohodový vtipálek, co nerespektuje hranice osobního prostoru ani cizí talíře s jídlem a Denis ho od první chvíle - hlavně od první ukradené hranolky -nemůže vystát. Jenže postupně se ukazuje, že toho mají společného víc, než by se na první pohled zdálo.

Léto mezi řádky je prvotinou české autorky Aleny Štraubové. A mimořádně povedenou. Autorka píše velmi čtivě, takže se od knížky nedá odrhnout a zhltnete ji za jeden nebo dva letní večery. Nechybí pořádná porce hate-to-love vztahu, špičkování a humoru a samozřejmě romantiky. Ta má sice náznak milostného trojúhelníku, ale autorka ho vyřešila uvěřitelně. Mě o něco víc bavila první polovina, kdy se Denis s Vincentem nemůžou vystát a neustále se špičkují, ale druhá polovina knížky je taky parádní.

Postavy jsou velmi sympatické, ať už se jedná o Denise nebo Vincenta, ale i společenskou, akční a pro všechno nadšenou Vendy nebo Denisova kamaráda Filipa, který mu hlídá v Čechách psa, prožívá letní lásku a poskytuje Denisovi podporu po telefonu. Všichni knihomolové ocení narážky na knihy, ať už na ty populární jako je Harry Potter nebo na klasickou literaturu. Alena Štraubová také dobře vykreslila prostředí i práci animátora v hotelu. Do určité míry pojala příjemně civilně osmnáctileté a devatenáctileté kluky a holky, protože pijí alkohol, občas to přeženou a ráno trpí a vedou sexuální život. Žádné svatouškovství, jak je mnohdy typické pro americké autorky young adult literatury, v jejichž knihách spolu hrdinové nespí, dokud jim není osmnáct, a alkoholu se ani nedotknou.

V Létě mezi řádky nechybí spousta hezkých a nosných myšlenek, za které by se nemusel stydět ani terapeut. Jedná se o takové ideální příklady, jak řešit určité situace a konflikty. Sice to působí trochu idealisticky, protože si nejsem jistá, zda by mladí dospělí dokázali problémy řešit takhle rozumně a klidně, když to neumí ani většina dospělých, ale na druhou stranu je důležité v young adult knížkách nenásilně ukazovat, jak by to mělo a mohlo vypadat.

V neposlední řadě je třeba pochválit nádhernou obálku od ilustrátorky Vanessy Kelley v barvách ohnivého letního západu slunce. Alena Štraubová navíc s ilustrátorkou přímo spolupracovala, takže na obálce vidíme Denise a Vincenta tak, jak si je při psaní Léta mezi řádky představovala.

Léto mezi řádky je správně roztomilé, ale ne přeslazené a už vůbec ne hloupé nebo plytké. Poselstvím knihy je být sám sebou, nestydět se za to a kašlat na to, co si o vás myslí ostatní. Takže pokud chcete ultimátní feel good lgbt romantiku, tak Léto mezi řádky vás rozhodně nezklame. Já ho všemi deseti doporučuju a rozhodně si s radostí přečtu cokoliv dalšího Alena Štraubová napíše.

Komentáře (0)

Přidat komentář