Cesta za pomstou

recenze

Rod země a krve (2020) / Kikina182
Rod země a krve

Když jsou Bryceiny přátelé zavražděni, její život se od základu změní. Už to není věčně veselá poloviční víla s hektickým společenským životem. Zůstává sama se zlomeným srdcem. Jenže i když vrah skončil za mřížemi, vraždy stále pokračují.

Kvůli tomu, jak blízko má k prvnímu zločinu, ji vyhledá archanděl Micah, který jí dá za úkol vraždy vyřešit. Tenhle úkol dává Bryce možnost, jak se vrahovy pomstít za smrt svých přátel. K ruce jí je padlý anděl Hunt, se kterým se snaží porazit zlo dříve, než pohltí celé město. Brzy se však ukáže, že je všechno úplně jinak než si Bryce myslela.

Příběh je vyprávěn v er-formě. Sarah J. Maas má specifický styl psaní, který člověka vtáhne do děje, ale zároveň na čtenáře současně s příběhem působí takovou intenzitou, že je třeba si příběh dávkovat. Autorka totiž píše tak procítěně a emotivně, že to působí takovou silou, že není možné všechny ty pocity vstřebat najednou. Je to jedinečný styl psaní, který má málokdo a velkou měrou přispívá k jedinečnosti této knihy.

Stejně jako první dvě autorčiny série i tahle představuje úplně nový svět, který je promyšlený do nejmenších detailů. V tomto případě se Sarah J. Maas rozhodla vystavět svůj svět na severské mytologii. Neomezila se však na ni, pouze si z ní vzala některé motivy, na jejichž základě vybudovala úplně nový a originální svět. Ten pak vedle víl, jež jsou pro její série typické, doplnila i o mnoho dalších mytických bytostí.

Tenhle příběh se od jejích předchozích sérií odlišuje také v tom, že se v něm objevují technologie z tohoto světa. Kombinace nejrůznějších bytostí, které občas mají, až středověké způsoby a moderních technologií, jako jsou telefony a počítače, se sice v náznacích objevuje i v jiných knihách, ale málokdy v těch, kde je založen úplně nový svět. V tomhle ohledu to působí jedinečně, ale především spolu tyhle dva motivy skvěle fungují a doplňují se.

Právě proto, že je tento nový svět tak komplikovaný a odlišný od jejích předchozích, chvilku trvá, než se člověk v příběhu zorientuje a dokáže se do něj naplno ponořit. Je to ale nutnost, díky které se pak člověk může do příběhu úplně vžít a užít si ho.

To, že je Rod země a krve něco zcela odlišného od autorčiných předchozích knih není vidět jen na světě, který autorka pro sérii vytvořila, ale i na příběhu. Sarah J. Maas se rozhodně nekrotila a v knize se tak objevuje mnoho výrazů a situací, které by nikdo do kolonky young adult rozhodně nezařadil.

V knize se také věnuje několika závažnějším tématům, která skvěle zapadají do příběhu, ale zároveň sebou nesou i hlubší myšlenku, která člověka donutí k zamyšlení o sobě, svém okolí a především o světě.

Zároveň ji ale odlehčuje humorem, který je pro autorku typickým a láká k tomu, aby čtenář četl dál a dál. Ten se projevuje především ve slovních přestřelkách mezi hlavními hrdiny knihy, u kterých se nejde neusmívat, ať už je situace jakkoli závažná.

Myslím, že tahle kniha je všechno možné, ale rozhodně se nedá říct, že by byla předvídatelná. Autorka v ní představuje mnoho aspektů příběhů, které se navzájem prolínají, čímž vytváří jedinečný zážitek, u kterého zkrátka není možné říct, jak bude pokračovat. A jakékoli odhady o tom, kam příběh směřuje, jsou naprosto zbytečné, protože autorka vždy přijde s něčím nečekaným, co člověku vyrazí dech.

Stejně detailně jako příběh má autorka promyšlené i postavy. Kým jsou, jakou cestou musely jít, aby se tou osobou staly. Spolu s vnějším popisem autorka poskytuje na stránkách knihy hodně detailů o jejich životech a osobnostech, ale ne najednou. Veškeré informace dávkuje a předává je skrz příběh právě v té chvíli, kdy je to podle ní potřeba. Díky tomu si člověk může udělat o postavách obrázek už na začátku, ale musí si svůj názor o znalosti o nich upravovat s tím, jak postupuje příběh. Přesně jako v reálném životě.

Od prvního dílu série Půlměsíční město jsem měla velká očekávání, ale autorka je ještě předčila. Tahle kniha je naprosto úžasným dílem, které překvapuje na každém kroku. Autorka ji promyslela skutečně do nejmenších detailů a tak nevím o ničem, co bych téhle knize mohla vytknout. Je to skutečně jedinečný čtenářský zážitek, který se dost liší od ostatních autorčiných knih, ale zároveň jsem při jejím čtení měla pocit, jako by se nic nezměnilo. Pokud máte autorčiny knihy rádi, tak vám její novou sérii moc doporučuji. Ačkoliv to je neuvěřitelné, jelikož její knihy byly vždycky špičkové, je to mnohem lepší než všechno ostatní, co jsem od ní četla.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář