Cesta do Sargasového moře

recenze

Tajný život úhořů (2020) / Vendea
Tajný život úhořů

Už od mala chodil chytat Patrik se svým tatínkem úhoře. Nikdy však nedokázal přijít na tajemství, která tato záhadná stvoření skrývají a na která se vědci snažili vědci najít odpověď už od starověku. Jak se úhoři vůbec rozmnožují? Proč kvůli tomu plavou až do Sargasového moře? Jak se dokáže úhoří potěr dostat zpět desítky tisíc kilometrů? Patrik Svennson vám ve své publikaci představí nejzajímavější záhady, které se kolem úhořů točí a v kombinaci s historkami z dětství vás vezme na plavbu do Sargasového moře.

Tajný život úhořů je samostatně stojící nonfiction kniha s autobiografickými prvky. Autor v ní spojuje kapitoly věnované vlastním vzpomínkách z dětství, ve kterých s otcem chodil rybařit, s těmi věnovanými historickým faktům a vědeckým výzkumům, které čtenáři popisují zajímavá fakta o úhořích, jejich původu, rozmnožování a celkově celou historii toho, jak jejich výzkum probíhal už od raného starověku.

I když spolu věda a vzpomínky na první pohled nesouvisí, autorovi se povedlo je neuvěřitelně dobře provázat a jeho záměr pochopíte až po dočtení knihy. Nemusíte se bát suchých faktů, která by vás nudila, autor je zpracoval velmi přístupnou formou ve formě vyprávění, které vás bavit bude.

I když se na první pohled zdá, že hlavním hrdinou je Patrik (a ve své části jím je), hlavní prostor tu dostávají samotní úhoři. Nikdy bych neřekla, že mě jejich existence bude nějak zvlášť zajímat, po dočtení jsem ale okamžitě změnila názor. Je to neuvěřitelně fascinující druh, o jehož útrapách a existenci většina lidí ani neví.

Sama od sebe bych si knihu asi nevybrala, což je vážně škoda, protože bych se připravila o jedinečný zážitek. Ve Švédsku se kniha stala okamžitým bestsellerem, a já úplně chápu proč. Nejde tu jen o fakta o úhořích. Jejich život se totiž v mnohém podobá tomu lidskému a autorovi se velmi dobře podařilo tento vztah popsat. Lákavé je i grafické zpracování, které lahodí oku. Rozhodně se nebojte knihu vyzkoušet - pokud jen trochu milujete zvířata a jejich osud vám není lhostejný, zkuste to. A pokud vás to nezajímá? I tak ji zkuste! Budete překvapeni.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Ze svého pohledu laika tedy mohu potvrdit, že by kniha mohla zaujmout i úplné laiky, kteří o rybách ani rybaření nemají ani potuchy. Co se týče Patrikových vzpomínek, kromě jeho dětství sledujeme i jeho vztah s otcem, který byl popsán velmi citlivě a realisticky.

Komentáře (0)

Přidat komentář