Bylinková babička.

recenze

Bylinková babička (2024) 5 z 5 / bajub
Bylinková babička

"Byla jednou jedna babička, která znala všechny léčivé byliny. Uměla pomoci při každé nemoci i trápení a jejích sedm vnoučat se o prázdninách na chalupě postupně dozvídalo, že bylinková babička je ještě ke všemu kouzelná."

Jestli naše autorky něco opravdu umí, jsou to příběhy pro děti. Jsou laskavé, s přesahem a většinou i nádherně ilustrované. Což samozřejmě platí i pro tvorbu Lucie Hlavinkové, včetně její novinky Bylinková babička, kterou jsme dostali v rámci spolupráce s @albatrosmedia a z níž jsme doma naprosto nadšeni.

Proč? Každé ze sedmi babiččiných vnoučat je jedinečné, své a každé má nějakou svou bolístku, trápení či slabé místečko, ovšem mají i úžasnou babičku. Ta svá vnoučata bezmezně miluje (tak jako ony ji), nesoudí je, nezlobí se na ně, naopak je vždy vyslechne, nabídne pomocnou ruku. A svým vnoučkům pomáhá nejen svou moudrostí, trpělivostí, láskou či znalostí bylinek, občas jim ke štěstí pomůže i drobným kouzlem (přeci se o ní neříká, že je kouzelná jen tak, že ano).

Krom toho, že se malí čtenáři seznámí se sedmi léčivými bylinkami, skrz příběhy zjistí, že vždy nemusí být vše tak, jak to na první pohled vypadá... Třeba, že když se někdo neustále někomu posmívá, je za tím schovaná nějaká slabost, nejistota, že strach je úplně normální, že stydět se za to, jak vypadáme, je úplně zbytečné, protože na každém je něco krásného, ale třeba i to, že lepší než ztrácet čas na tabletu je běhat a dovádět s kamarády venku, anebo že jíst jenom nezdravá jídla není úplně značka ideál.

Každý příběh vám přihraje minimálně jedno téma, o němž si můžete s dítětem povídat, rozebrat ho ze všech stran a možná narazíte i na něco, co se ho nějakým způsobem dotýká (buď přímo jeho, anebo na takové chování už někde narazilo) - může vám to pak pomoc konkrétní problém uchopit a pracovat s ním dál.

Celé vyprávění je navíc doplněno o nádherné ilustrace Alžběty Z. Göbelové.

Myslím, že prohlášení dcery je naprosto výstižné:"Mami, ta babička je supel, že? Pžečteme si ji znovu, jo?"

Komentáře (0)

Přidat komentář