Byla nebyla jedna kletba...

recenze

Prokletí - Antologie bajek nejtemnějších (2023) 3 z 5 / Kikina182
Prokletí - Antologie bajek nejtemnějších

S prokletím se ve fikci setkáváme na každém kroku. Je skoro v každé pohádce, ale nechybí ani v dobrodružných a fantasy knihách. Prokletí je zkrátka něco, co se dá zpracovat na milion způsobů a ještě jeden navrch. A několik těch příběhů, které spojuje právě prokletí, můžeme najít v této antologii.

U antologie se styl psaní hodnotí docela obtížně. U některých povídek byl styl psaní docela podobný, u jiných naprosto odlišný od ostatních a některý byl tak specifický, že člověk ani nemusela koukat na autora, aby věděl, kdo povídku napsal. Ale všechny se četly dobře. Některé možná lehčeji než jiné, ale žádná z povídek se nečetla vyloženě špatně.

V knize lze najít jak retellingy, tak originální příběhy. Já se těšila na oboje, ale ve výsledku mě bohužel oslovilo jen málo povídek. Ne, že by povídky byly špatné, ale žádná z nich ke mně nijak nepromlouvala, nepřišly mi ničím zvláštní. Byly spíš takové průměrné. Neurazí, ale ani nenadchnou.

Výjimkou byly tři povídky, které se mi opravdu líbily. Rudá jako krev, bílá jako sníh je opravdu zajímavý retelling na několik pohádek v jednom. Námět, se kterým Christina Henry přišla, by se určitě dal využít i na román.

Dále se mi líbila povídka Trollův most od Neila Gaimana, která působí hodně nezvykle. Ale za mě je skvělá a to především díky tomu, co do ní autor vložil mezi řádky. Její poselství mi přijde opravdu geniální.

A posledním příběhem, který jsem si oblíbila, je Zrzka od Jane Yollen a Adama Stempla. Řekla bych, že je to takový psycho retelling na Červenou karkulku. Je to opravdu nevšední povídka, u které si nejsem pořád jistá, jestli jsem ji pochopila správně, což je částečně to, co mě na ní fascinuje. Všechno se v ní dá vyložit různými způsoby.

Musím říct, že jsem od Prokletí čekala mnohem víc. Většina povídek mě nijak neoslnila, ale zase ty tři, které jsem tu zmínila, jsem si neskutečně užila. Pokud vás kniha láká, určitě vás od ní nebudu odrazovat. Jsou tu opravdu skvělé povídky a možná, že zrovna vás jich osloví mnohem víc než mě.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Laser.


Prokletí - Antologie bajek nejtemnějších Prokletí - Antologie bajek nejtemnějších * antologie

Dvacet prokletí, starých i nových, od nejprodávanějších fantasy autorů a autorek, jako jsou Neil Gaiman, Karen Joy Fowler, Christina Henry, M. R. Carey a Charlie Jane Anders. Společně s nimi zjistíte, že kletby mají nejrůznější po... více


Komentáře (0)

Přidat komentář