Bude dneska buchta?

recenze

Bude dneska buchta? (2023) 5 z 5 / bajub
Bude dneska buchta?

Nikdy jsem nebyla žádná kuchtička, dokonce jsem měla i období, kdy mi vaření i pečení přišlo jako ztráta času, ale s dětmi se ve mně něco přepnulo a vaření se stalo radostí. A kdyby jen to! Stala se z toho naše společná zábava, protože z dcery je od malička velký parťák a nadšenec jakékoli aktivity zahrnující krájení, vážení, míchání a dochucování.

Moc kuchařek u nás doma nenajdete, mám totiž nejradši ověřené recepty - takže ty od maminky, že ano. Pár receptů mám od kamarádek a známých - znáte to, něco ochutnáte a hned potřebujete recept, ale nejsem ten typ, co někde zahlédne nějaký recept a řekne si - to musím zkusit. Proč? Nerada se dělám s něčím, co nevím, jak bude ve výsledku chutnat. Takové to plno práce, v kuchyni bordel i na stropě, ochutnáte a z výrazu tváře všech zúčastněch je jasné, že žádná sláva se nekoná.

Mám ráda výrazné, ale sladěné chutě a u pečených buchet (mimochodem, všem zákuskům, dezertům i koláčům říkám buchta) mám navíc jednu velkou podmínku - vždycky musí být tzv. "mokrá". Nesnáším suchá těsta, která vám uvíznou v krku, a aby se člověk neudusil, musí vypít hektolitry tekutin. To prostě ne.

Nejlepší recepty na mé oblíbené buchty mám od mámy, ale kdybych měla dát tip na někoho dalšího, u koho se inspirovat, byla by to Kristýna Bubu. Peče takovou tu "babičkovskou" klasiku, kterou mám ráda,  z běžně dostupných surovin, navíc jednoduše, rychle a chutně (ano, všechno, co jsem od ní zatím zkoušela splnilo mou podmínku "mokré" buchty).

Kristýna nedávno vydala svou první kuchařku "Bude dneska buchta?", která obsahuje 60 receptů rozdělených do kategorií: bábovky, buchty na plech, řezy a rolády, malé moučníky ke kávě, koláče a dorty. Některé recepty budete znát, na další si budete pamatovat z dětství, jiné možná teprve díky kuchařce objevíte. Já to tak měla. Některé recepty budu dál dělat podle těch máminých, páč zvyk je železná košile, ale například perník na plech, který děláme podle Kristýny, Prdislava miluje. A už se těším, až vyzkouším pověstnou píchačku .

Pokud máte rádi takové ty klasické babičkovské recepty, určitě koukněte na Kristýninu kuchařku, na níž mimochodem spolupracovala se svým manželem (tomu říkám - připraveno s láskou). Věřím, že z receptů budete nadšeni!


Bude dneska buchta? Bude dneska buchta? Kristýna Bubeníková

60 sladkých receptů pro každou příležitost. Generacemi prověřené recepty pro zkušené i začínající kuchaře. Pamatujete, jak chutnala buchta od babičky? Taková ta poctivá – z másla, sádla, cukru a bez moderních náhražek. Připom... více


Komentáře (0)

Přidat komentář