Brian Storker - Legenda o Hotel Castel Dracula

recenze

Legenda o Hotel Castel Dracula / Legenda Hotelului Castel Dracula (dvojjazyčná kniha) (2017) 5 z 5 / Piperman
Legenda o Hotel Castel Dracula / Legenda Hotelului Castel Dracula (dvojjazyčná kniha)

Jedná se o velmi svěží historickou povídku z pera českého odborníka na osobu panovníka Vlada III. Draculu. Sám autor je paradoxně více známý v Rumunsku, než v Českých zemích, což bych alespoň trochu touto recenzí rád napravil.

Sám příběh je netradiční a pozorného čtenáře už první věty přesvědčí o tom, že se nebude jednat o strohý historický děj, pokud je hlavní postavou sám hrabě Dracula a prvek hororového fantastična se vine celým dějem povídky velice nenápadně, aby na samotném závěru zaťal drápy do čtenáře a změnil jeho názor na historické reálie.

Děj sleduje jistý rozpor již v původní románové předloze Brama Stokera, jenž zasadil místo Draculova hradu do míst nad průsmykem Borgo, kde podle pramenů nikdy žádný hrad nestál a plně si tuto alternativní reálii upravuje po svém. Obejde se dokonce i bez klasických laciných stereotypních rekvizit jako jsou kříže a česnek a postačí mu pouze starý dobrý oheň.

Víc bych z děje radši ani neprozrazoval, neb by nebylo dobré okrádat případné zájemce o požitek z četby.
Kniha vyšla u nakladatelství Nová Forma ve velmi zajímavém dvojjazyčném česko-rumunském vydání v roce 2017, tudíž je pro hledající stále k dostání.

Autor již dříve napsal knihu Dracula – Světlo a stín Řádu draka (Zoner Press 2009)


Legenda o Hotel Castel Dracula / Legenda Hotelului Castel Dracula (dvojjazyčná kniha) Legenda o Hotel Castel Dracula / Legenda Hotelului Castel Dracula (dvojjazyčná kniha) Brian Storker (p)

Překlad do rumunštiny, souběžný český a rumunský text. Brian Storker, autor volného pokračování románu Dracula pod názvem Dracula: Světlo a stín Řádu draka (v ČR Zoner Press 2009, v Rumunsku Meteor Press 2013), je známý zejména... více


Komentáře (0)

Přidat komentář