Barevný závoj.

recenze

Barevný závoj (2017) 5 z 5 / bajub
Barevný závoj

Tvorba W. S. Maughama mě v podstatě celý život míjela. Ne, že bych o něm nevěděla, ale nikdy nenastal ten správný čas, abych si řekla: Tak, milý pane Maughame, je čas strávit spolu pár pěkných chvilek o samotě. Ale pak přišelo nakladatelství Prostor se znovuvydáním Barevného závoje s přenádhernou obálkou a já věděla, že přišla ta pravá chvíle. A nebyla jsem na to sama, uspořádali jsme si rovnou společné čtení. A teda věřila jsem, že to bude dobré, když už jsem do toho zatáhla tolik lidí, ale že mě to chytne tak, že ji přečtu za dva večery, to jsem nečekala (a není to jen tím, že se děj odehrává v mých oblíbených 20. letech minulého století v Anglii, resp. v Číně)!

Myslela jsem, že půjde o klasický milostný příběh dvou naprosto odlišných lidí, kde nevěra zamíchá kartami a pomůže jim najít novou cestu společným životem. Jenže o to tam tak úplně nešlo. Pan autor sice poslal své hrdiny hledat nové cesty, ale úplně jiným směrem, než jsem čekala.

Maugham je výborný vypravěč. Na poměrně malém prostoru dokázal rozehrát silný příběh Kitty, o níž jde v knize především. Je to dívka z "lepší" společnosti, jejíž jedinou starostí jsou zpočátku večírky, pozornost mužů, vypadat hezky a v ideálním případě najít dobrou partii na vdávání. Pak se vlivem okolností vdá z rozumu, s mužem odjede do Honkongu, a jak už to tak bývá, manželství není zrovna ideální. No, a pak potká zdejšího don juana a manželská zkáza je dokonána. Kitty je donucena odjet s manželem (lékařem) do oblasti, v níž propukla epidemie cholery, a tam si tváří tvář utrpení a smrti začne uvědomovat, jakým člověkem je ona sama, jaký je její manžel, jaký je její milenec, a co je vlastně v životě důležité. Přehodnotí svůj postoj k životu, veškeré své vztahy, celkový náhled na život, a byť i nadále bude chybovat, nebude už to ta povrchní naivka.

Zároveň jsem byla překvapená, kudy autor příběh vedl - nešlo o romantický příběh plný ohňostrojů a motýlků v břiše, o to víc však příběh působil reálněji. A těch mouder, co v knize najdete! Nechce se mi uvěřit, že tohle vzniklo před 100 lety a Barevný závoj je tak již řazen ke klasické literatuře.

Jestli to z mých slov není patrné, jsem opravdu nadšená! A pokud hledáte klasiku, kterou slupnete jako malinu, rozhodně sáhněte po Barevném závoji.


Barevný závoj Barevný závoj William Somerset Maugham

Děj románu, který poprvé vyšel v roce 1925, se odehrává v britské koloniální Číně. V jeho centru stojí mladý manželský pár, který je tvořen odlišnou dvojicí – oddaně milujícím introvertním mužem, povoláním lékařem, a jeho ženou, d... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

mats379
03.04.2023

Tento autor je již od mého mládí jedním z mých nejoblíbenějších pro jeho moudrost, nadhled a chytrý humor. Myslím, že je trochu nedoceněný, bohužel... a màm pocit, že byl trochu feminista. Což mu také slouží ke cti!