Annin útěk.

recenze

Annin útěk (2023) 5 z 5 / bajub
Annin útěk

Troufám si tvrdit, že Annin útěk je pro mě překvapením roku. Tušila jsem, že by se mi mohl líbit, páč současné italské autory mám tuze ráda, ale že ho zhltnu za dva dny, to jsem fakt nečekala!

Z anotace tušíme, že to bude příběh o hledání - Severinovi totiž ze dne na den zmizela manželka, a to beze slova, po padesáti letech manželství. Proč? Nemá tušení, a proto se ji po roce vydává hledat. Spolu s ním procestujeme Sicílii, pozastavíme se na místech, která pro ně byla v životě něčím významná, poznáme lidi, kteří byli v jejich životech zásadní, a poznáme samotného Severina a Annu, byť tu převážně v minulosti. Příběh je totiž prolínáním vyprávění tří osob, samotného Severina, Anny a Annina otce, zároveň se nám spolu s vypravěči střídají i časové roviny a my tak postupně poznáváme samotné hlavní hrdiny a pomalu si skládáme celou mozaiku jejich životů dohromady.

Co mě ale na příběhu překvapilo a opravdu potěšilo, bylo zjištění, že vlastně nejde o hledání ztracené manželky, ale o přivírání očí nad vlastním životem, nepřiznání si pravdy, o utíkání před sebou samým, ale i o uvědomění si tohohle všeho a následném hledání sebe sama.

Zároveň je o hledání svobody. Svobody mít vlastní názor, svobody vlastního rozhodnutí, svobody být aspoň jednou jedinkrát sami sebou, ne tím, kým nás nutí být naše okolí.

Zajímavě zpracované je i téma mateřství. Rozdílné uchopení mateřské lásky matkou a otcem, neshody při výchově, máma, která miluje a ochraňuje dítě natolik, že svou láskou dítě dusí, a byť má pocit, že vše dělá pro blaho svého dítěte, jen mu brání být samo sebou...

A takhle bych mohla pokračovat ve výčtech témat dál a dále, protože podnětů k zamyšlení je tam nesčetně. A každého se dotkne právě to, které mu rezonuje v jeho vlastním životě.

"Svoboda je vědět, kde už nechceš dál být."

Annin útěk je neuvěřitelně vyzrálý debut mladého Sicilana Mattia Corrente a já si jeho další tvorbu rozhodně pohlídám!


Annin útěk Annin útěk Mattia Corrente

Anna strávila víc než padesát let po Severinově boku. Jednoho dne se ale bez vysvětlení sebrala a odešla z domova. Po roce čekání Severino opouští ostrov Stromboli a vydává se svou ženu hledat. Tak začíná jeho putování po Sicílii,... více


Komentáře (0)

Přidat komentář