Alison Belsham, Tatérka - audioverze

recenze

Tatérka (2018) 5 z 5 / Daysy
Tatérka

Marni Mullinsová je skvělá tatérka, která se jednoho dne účastní tetovacího veletrhu v Brightonu. Když si v pauze vyběhne ven pro kafe, v parku objeví mrtvolu. Je to muž, kterému někdo z těla zaživa vyřízl jeho tetování. Marni má své důvody, proč nedůvěřovat policii, tak celou skutečnost nahlásí anonymně. Nakonec se ale přece jen setká s mladým detektivem Francisem Sullivanem, který ji vypátral a začal případ vyšetřovat. Nedávno byl povýšen a toto je jeho první případ v nové práci. Za začátku to nejde vůbec hladce a Francis udělá hned několik chyb. Brzy ale přijde na to, že má co do činění se sériovým vrahem, který je zlodějem tetování a začne dělat ve vyšetřování pokroky.

Autorka Alison Belsham se v roce 2015 nechala tetovat v Berlíně. Ještě tu noc ji v hotelovém pokoji napadl příběh a ona hned začala psát. O rok později s příběhem inspirovaným tetováním prorazila na skotském festivalu detektivek Bloody Scotland, kde vyhrála soutěž Pitch Perfect. No a v roce 2018 byla kniha na světě.

Tatérka mě zaujala hlavě tím, že je zasazena do velice originálního prostředí a má ještě originálnější a zajímavější námět. Na tohle jsem byla hodně zvědavá a natěšená. A můžu říct, že mě to nezklamalo. Příběh je vyprávěn z různých pohledů jednotlivých postav, což já teda můžu a vždycky mi přijde, že to jen dává body navíc. Kniha byla poutavá a ubíhala svižně, protože má spíše kratší kapitoly. Moc se mi líbily hlavně pasáže, kterými promlouvá sám vrah. Byly popsány tak drsně, detailně a surově, že jsem naprosto žasla, jak skvělou práci se slovy tady autorka odvedla. Brutalita tu má své místo a dokázala mě šokovat, takže se na ni připravte, ale myslím, že je ještě docela snesitelná.

V audioverzi všemu dává korunku naprosto úžasná Lucie Juřičková. Celá její interpretace působila výborně. A hlas vraha? Neskutečné! Mrazilo mě ve všech kostech a úplně jsem z četby cítila toho psychopata, který popisoval, jak ze svých obětí vyřezává umělecká díla a jaké pocity mu při tom běží hlavou! Lucie opravdu knize a atmosféře přidala hvězdu navíc. Stejně tak musím pochválit zvukový podkres i zvuk oddělující jednotlivé kapitoly audioknihy. K tématu se skvěle hodil a nebyl otravný. (A to já jsem na zvuky v audioknihách hodně háklivá.) Tatérka je určitě moc dobrá sama o sobě, ale je to zrovna jedna z těch knih, u které důrazně doporučím si ji "přečíst" ušima v audioverzi, protože jinak o moc přicházíte.


Za mě naprosto brilantní thriller na plný počet hvězdiček, moc se těším na pokračování! Tatérka je totiž součástí trilogie a druhé pokračování by mělo vyjít ještě tento rok pod názvem Poison Ink (Jedovatý inkoust). Doufám, že brzy na to vyjde i u nás.

Komentáře (0)

Přidat komentář