A je to ve slokně!

recenze

Ódinovo dítě (2016) 4 z 5 / Lenka180
Ódinovo dítě

Oceňovaná fantasy se zajímavou kresbou na přeobalu mě už nějakou dobu lákala k přečtení. Příběh Ríma a Hirky sliboval smyšlený svět plný oživlých mýtů a zejména nezbytný zápas o záchranu světa. Musím ale říct, že jsem trochu zklamaná.
Příběh se poněkud vleče, to by snad ani tolik nevadilo, přece jen máme čas vychutnat si krásnou přírodu a různorodé barvy a chutě, ale po celou dobu není kniha pevně ukotvena: chvílemi se jeví jako young adult, chvílemi jako fantasy pro dospělé. Žánrové přesahy bývají vítané, v tomto případě je ale neukotvenost spíš na závadu. Poměrně závažný děj vyprávěný očima dospívající dívky skrze její naivní pohled není dost věrohodný.
Jinak je to ale svět vyplněný vskutku podivnými postavami - vypadají jako lidé, ale mají velké ocasy (v první chvíli jsem si představovala Avatara), spojují se se silou země (znovu Avatar), mají svého Vidoucího (po celou dobu velmi připomíná křesťanské božstvo), Ríme je bělovlasý bojovník (Zaklínač) z družiny, jedna z postav se jmenuje Varfarin (jako ten lék Warfarin), dvanáctka bojovníků (že by Cuchenan?) a podobně. To jsou všechno rušivé elementy.
Mýty samy jsou krásně severské - hory a sníh, léčivé byliny, chrabří bojovníci, havrani a jejich kult, rada a kostlivci ve skříni mocných rodin (znovu Zaklínač), to všechno najdeme v Ódinově dítěti a nebude nás to moc překvapovat. Co mě ale ohromilo a umožnilo mi knihu dočíst až do konce, jsou jazykové hrátky, hříčky se slovy a nová slova, která nejsou vysvětlena, protože jejich význam plyne z toho, jak jsou používána. Nebo snad není jasné, kam vás Hirka pošle, když řekne zhyň ve slokně, nebo spát budu ve slokně, do slokny atp.? A co teprve názvy léčivých bylin!
Co tedy nabízí Odinovo dítě? Mýtický příběh spíše young adult než cokoli jiného, v němž se prolínají severské mýty s již existujícími fantasy příběhy a to vše doplněné kultem havrana a mnoha a mnoha zajímavými jazykovými prvky. Kvůli nim stojí za to si knihu přečíst.
A ještě dodatek: druhý díl posune knihu někam úplně jinam a přidá na zajímavosti...

Komentáře (0)

Přidat komentář