174583/762

recenze

Démonův kód (2015) 4 z 5 / Babouš
Démonův kód

Heather Kennedyová je lesba. Ano, hlavní hrdinka knihy Démonův kód se prostě večer, když ukončí zachraňování světa a pátrání po ukradené knize, místo za přítelem vrací domů za krásnou přítelkyní. Líbí se mi, že z toho autor nedělá drama - je to prostě fakt, který jinak průměrné knize dodává punc originality.

Z Britského muzea zmizí kniha 174583/762. Pod těmito čísly se skrýval prastarý svazek nazvaný Trubka Ohlašující soud, aneb Boží Plán odhalený V rozličných Znameních od Johanna Tollera. Kniha zabývající se rozeznáváním znamení o blížícím se konci světa. A kniha, která by se hodila Heather Kennedyové, jež loupež vyšetřuje. Vše totiž nasvědčuje tomu, že Soudný den se blíží.

Ve Skotsku byli čtyři kněží nalezeni mrtví. Jejich smrt zrcadlila smrt čtyř Ježíšových apoštolů. Matouš (zabitý kopím, v tomto případě atletickým oštěpem), Tadeáš (ukamenovaný), Jakub (sťatý) a Petr (ukřižovaný hlavou dolů).

Jestli na vás Démonův kód zatím působí jako béčko, vězte, že na mě tak působil taky. A ono to vlastně béčko je. No a co! Literární kritici mi snad odpustí, ale člověk nemůže pořád číst jenom knihy z Odeonu… Já po Démonově kódu přistoupil víceméně bez jakýchkoliv očekávání v době, kdy jsem ze všeho nejvíc potřeboval oddech. Žádné hluboké lidské problémy, žádné potíže v zemích třetího světa, prostě jenom hezkou oddechovku, u které nebudu muset moc přemýšlet a zapomenu na všechno, co mě trápí.

A tohle všechno Démonův kód víceméně splnil. Stránky jsou plné přísně tajných organizací, mystických bratrstev a rituálních vražd. Hlavní hrdinka Heather Kennedyová (ano, ta lesba) se snaží zabránit blížící se Apokalypse – trochu jako neporazitelný Robert Langdon z knih Dana Browna.

Jediné, co mi opravdu vadilo, byly pasáže popisující rituály "Jidášových lidí".

Jak už jsem zmiňoval, po knize jsem sáhl víceméně náhodně. Proto mě uvnitř zarazilo několik odkazů na předchozí knihu. Tady na Databázi knih jsem ale nevypátral, o jakou jde. Teprve z jiné recenze jsem pochopil, že jde o volné pokračování románu Evangelium prokletých.

Démonův kód není žádný literární zázrak, to je dobré říct. Ale pokud přistoupíte na autorovu hru, kniha vám přinese několik dní příjemného a svižného čtení s nádech do tajemna. Takže pokud máte rádi Dana Browna, Jamese Rollinse a podobné autory, řekl bych, že se vám budou líbit i knihy Adama Blakea. Doporučuji ale začít Evangeliem prokletých, ať nejste zpočátku zmatení jako já.

Body za nevšední hlavní hrdinku, na kterou jen tak nezapomenu.

Komentáře (0)

Přidat komentář