Vyhnankyně přehled

Vyhnankyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533443/bmid_vyhnankyne-65ef17c3b958d.jpg 4 46 46

Emocemi nabitý román o třech ženách, jejichž osudy se protnou v Austrálii 19. století, kde bojují za vykoupení a svobodu. Když mladá naivní vychovatelka Evangeline otěhotní se synem svého zámožného londýnského zaměstnavatele, netuší, jak závažné to pro ni bude mít následky. Poté, co ji služka navíc křivě obviní z krádeže, je Evangeline propuštěna z práce a zatčena. S hrůzou se dozvídá, že byla odsouzena ke čtrnácti letům v australské trestanecké kolonii ve Van Diemenově zemi, dnešní Tasmánii. Neví, co ji čeká, ale jedna věc je jistá: dítě, které nosí pod srdcem, se narodí během několikaměsíční plavby. Jediné štěstí je, že na lodi se Evangeline spřátelí s šestnáctiletou Hazel, zručnou porodní asistentkou a bylinkářkou. V době, kdy loď dorazí na místo, je mnoho místních obyvatel, Aboridžinců, násilně vytrženo z jejich přirozeného prostředí a někteří jsou nuceni začlenit se do společnosti britských kolonizátorů. Jednou z takových je osmiletá Mathinna, osiřelá dcera náčelníka kmene Lowreenne, kterou „adoptoval“ nový guvernér Van Diemenovy země. Christina Baker Klineová vykresluje počátky kolonialismu v Austrálii z nové perspektivy prostřednictvím zkušeností Evangeline, Hazel a Mathinny a současně vypráví příběh o milosti zrozené ze strádání, o nezničitelných poutech ženského přátelství a o síle odkazu předchozích generací.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Exiles , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyhnankyně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Ditules
21.07.2024

(SPOILER) Kniha zpracovává příběhy několika žen, jejichž život byl ovlivněn britskou nadvládou (dá se říci i krutovládou) v 19. století v koloniích. Guvernantka Evangeline, léčitelka Hazel a mladá dívka Mathinna jsou hrdinkami románu, který nás přivádí do trestanecké kolonie ve Van Diemenově zemi (dnešní Tasmánie). Už dlouhá plavba přes moře byla pro mnohé konečnou... Na souši pak hrdinky hnala touha přežít a osvobodit se z mnohdy nesmyslných trestů. Hodně mi to připomnělo reálný příběh Mary Bryant o skoro 80 let dříve. Ten příběh byl též zpracován knižně - Nezapomeň na mě od Lesley Pearse.

betysek4
18.07.2024 3 z 5

Kniha mě velmi zaujala svým neobvyklým tématem a krásnou obálkou. První třetina se mi velmi líbila a cítila jsem naprostou bezmoc nad nespravedlností zacházení, se kterým se přistupovalo k ženám, které byly na trestanecké lodi v některých případech neoprávněně. Avšak poté, co loď dorazila do Tasmánie, příběh mě najednou přestal bavit a knihu jsem dočetla prakticky jen proto, že nerada nechávám knihy nedočtené.

Nejedná se o vyloženě špatnou knihu, ale ke konci mi vadily skoky v čase a úplně mi nesedl způsob vyprávění. Téma je však velmi zajímavé, takže četby rozhodně nelituji.


putpuda
06.07.2024 4 z 5

Miluju knihy z dob osídlování a kolonizace a nejvíc právě Austrálie a Nový Zéland...přečetla jsem jich už docela dost.
Dočetla jsem jí už před týdnem, ale nějak nebyl čas na hodnocení.
Kniha se čte moc dobře. Příběh Evangeline a Hazel se mi moc líbil, ale Mathinna mi tam přišla zbytečná. Moc ráda čtu o domorodcích, ale sem se to nějak nehodilo.
Jinak bych klidně přidala pár stránek navíc...
Četla jsem na toto téma lepší knihy, ale určitě mohu knihu doporučit.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Rebel, Samotářka a další knižní novinky (16. týden)

14.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Vyhnankyně v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených4x
v Knihotéce76x
v Chystám se číst149x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech3x