Válka s Mloky přehled

Válka s Mloky https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242535/bmid_valka-s-mloky-AQd-242535.jpg 4 4117 4117

Kapitán Van Toch objeví na ostrově Tana Masa v Tichém oceánu podivné, inteligentní, v moři žijící tvory, podobné mlokům. Zahájí s nimi výměnný obchod: kapitán Vantoch dodá mlokům nože na obranu proti žralokům, kteří mločí populaci decimují, a mloci na oplátku budou nosit kapitánu Vantochovy perly. Seznámí s tímto projektem svého přítele z dětství, továrníka G. H. Bondyho, který začne mlokům dodávat i jiné potřeby. Kapitán Vantoch mezitím vysazuje mloky i na jiných ostrovech Tichého oceánu. Po smrti kapitána Vantocha se začne s mloky obchodovat jako s levnou pracovní silou, jsou také podrobeni vědeckému průzkumu, z něhož vyjde najevo, že se jedná o druh Andrias scheuzeri, miocénního ještěra, u kterého se předpokládalo vyhynutí. Mloci se ale přemnoží, vzbouří, začnou mezi sebou válčit a požadovat více životního prostoru a z toho důvodu (Mloci mohou žít pouze v moři) je nutné vybourat pevniny..! Válka s mloky alegoricky ukazuje na nebezpečí fašismu a ohrožení evropské demokracie. Vyšlo v češtině ve vydavatelství TATRAN Bratislava. Doslov a autorov medailónik napísal Miloš Tomčík. 316 stran a 16 stran obrazovej prílohy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válka s Mloky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (469)

Kabuky
13.04.2024 5 z 5

Velmi zajímavá kniha.

jejda.majda
24.03.2024 2 z 5

Čekala jsem něco úplně jiného. A to, co jsem místo toho dostala, mě dost překvapilo. Vlastně neumím říct, jestli mile nebo ne.

Z literárního hlediska je kniha rozhodně neobyčejná. Hutný text, míchání několika žánrů, vše ale velmi uvěřitelně zpracované a aktuální i téměř sto let po tom, co kniha vyšla.

Pokud bych ale měla dát jen na své pocity, čtení mě nijak moc extra nebavilo. Na druhou stranu mě ale hodně zajímalo, jak se bude příběh vyvíjet, takže jsem těch 218 stránek přeci jen zdárně dočetla do konce.

Jsem ráda, že jsem tuhle klasiku přečetla, ale není to pro mě subjektivně nějaká extra třída. Literárně je to ale pecka, o tom bez debat.


vendylein
20.03.2024 5 z 5

Nadčasové dílo, skvostný jazyk a hrátky s ním, skvostné myšlenky, alegorie. Karel Čapek to zkrátka uměl jak s jazykem, tak s tím, aby vystihl člověka, lidstvo a pojmenoval naše nešvary a problémy, které bohužel máme i po devadesáti letech. A nejspíš vždy mít budeme.
Četla jsem vydání, které vyšlo v péči nakladatelství Rybka Publishing a tenhle skvost vřele doporučuji. To je radost i na pohled!

všechny komentáře

Související novinky (3)

Mezi dvěma světy, Dvojník a další knižní novinky (27. týden)

03.07.2022


Více než 100 dalších eknih zdarma...

02.12.2019


Knižní novinky (5. týden)

28.01.2019


Citáty z knihy (1)

Člověče, žádní čerti nejsou. A kdyby byli, museli by vypadat jak Evropani.


Kniha Válka s Mloky v seznamech

v Právě čtených102x
v Přečtených6 808x
ve Čtenářské výzvě671x
v Doporučených374x
v Knihotéce1 449x
v Chystám se číst778x
v Chci si koupit105x
v dalších seznamech41x