V pavučinách času: Dobrodružný život našich předků přehled

V pavučinách času: Dobrodružný život našich předků https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479104/bmid_v-pavucinach-casu-dobrodruzny-zivot-TAS-479104.jpg 4 40 40

Historik Jaroslav Čechura je bytostný vypravěč, který dovede historické děje zpřítomňovat živým a neotřelým způsobem. Činí tak ve svých knihách, odborných článcích, ale i v popularizačním rozhovorech. Kniha V pavučinách času. Dobrodružný život našich předků shrnuje tři desítky obsáhlých rozhovorů, které s Jaroslavem Čechurou vedl na stránkách časopisu TÉMA novinář a historik Lukáš Kašpar. V pestrém okruhu témat najdeme postavy českých panovníků od císaře Karla IV. až po zimního krále Fridricha Falckého, hrdiny a padouchy husitské éry, ale také bezejmenné obyvatele českých zemí, kteří v době zmíněných panovníků žili, milovali se, zápasili o holé živobytí. Dojde i na otázky zcela aktuální, jako je bourání pomníků historických osobností, nebo na dějiny rockové hudby, které jsou velkou zálibou Jaroslava Čechury.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V pavučinách času: Dobrodružný život našich předků. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Suesue
01.03.2024 5 z 5

Dobře napsané, zajímavě sestavené, neotřelé otázky, to je všechno fajn. Čechura odpovídá zajímavě tam, kde uvádí konkrétní případ či příhodu, v některých tématech ale tápe (mor, husitství) a v dalších generalizuje na základě jednoho dvou excesů. Ještě že nedošlo na čarodějnice, to by bylo hodnocení o dost horší.

essidaven
20.01.2024 4 z 5

Rozhovory mě opravdu bavily. Pan Čechura je hodně vzdělaný člověk s obrovským rozhledem v historii, což velmi cením. Přesto mám ke knize drobné připomínky stran autora. Chápu, že kniha je poskládaná s časopiseckých rozhovorů, ale nechápu, že si autor nedal práci s tím, aby se témata a často i odpovědi v knize neopakovaly vícekrát. Jako opakování je matka moudrosti, ale když čtete stejnou informaci v knize potřetí, tak je to nuda. Také jsem měla pocit, že rozhovory nikam nevedou (již tu někdo zmínil). Řeší se zajímavé téma a autor to zabije otázkou úplně mimo mísu. To mě štvalo hodně. Bezesporu přínosná kniha, Čechura má co říct, ale pan Kašpar má jisté mezery.


Palenka
09.01.2023

Zajímavé, rozhodně neotřelé, jak je slibováno v anotaci. Škoda, že se některé informace v knize i několikrát opakují, to v psaném textu snad potřeba není.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

03.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V pavučinách času: Dobrodružný život našich předků v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě14x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst32x
v Chci si koupit10x