V pavučinách času: Dobrodružný život našich předků

V pavučinách času: Dobrodružný život našich předků https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479104/bmid_v-pavucinach-casu-dobrodruzny-zivot-TAS-479104.jpg 4 40 8

Historik Jaroslav Čechura je bytostný vypravěč, který dovede historické děje zpřítomňovat živým a neotřelým způsobem. Činí tak ve svých knihách, odborných článcích, ale i v popularizačním rozhovorech. Kniha V pavučinách času. Dobrodružný život našich předků shrnuje tři desítky obsáhlých rozhovorů, které s Jaroslavem Čechurou vedl na stránkách časopisu TÉMA novinář a historik Lukáš Kašpar. V pestrém okruhu témat najdeme postavy českých panovníků od císaře Karla IV. až po zimního krále Fridricha Falckého, hrdiny a padouchy husitské éry, ale také bezejmenné obyvatele českých zemí, kteří v době zmíněných panovníků žili, milovali se, zápasili o holé živobytí. Dojde i na otázky zcela aktuální, jako je bourání pomníků historických osobností, nebo na dějiny rockové hudby, které jsou velkou zálibou Jaroslava Čechury.... celý text

Přidat komentář

Suesue
01.03.2024 5 z 5

Dobře napsané, zajímavě sestavené, neotřelé otázky, to je všechno fajn. Čechura odpovídá zajímavě tam, kde uvádí konkrétní případ či příhodu, v některých tématech ale tápe (mor, husitství) a v dalších generalizuje na základě jednoho dvou excesů. Ještě že nedošlo na čarodějnice, to by bylo hodnocení o dost horší.

essidaven
20.01.2024 4 z 5

Rozhovory mě opravdu bavily. Pan Čechura je hodně vzdělaný člověk s obrovským rozhledem v historii, což velmi cením. Přesto mám ke knize drobné připomínky stran autora. Chápu, že kniha je poskládaná s časopiseckých rozhovorů, ale nechápu, že si autor nedal práci s tím, aby se témata a často i odpovědi v knize neopakovaly vícekrát. Jako opakování je matka moudrosti, ale když čtete stejnou informaci v knize potřetí, tak je to nuda. Také jsem měla pocit, že rozhovory nikam nevedou (již tu někdo zmínil). Řeší se zajímavé téma a autor to zabije otázkou úplně mimo mísu. To mě štvalo hodně. Bezesporu přínosná kniha, Čechura má co říct, ale pan Kašpar má jisté mezery.


Palenka
09.01.2023

Zajímavé, rozhodně neotřelé, jak je slibováno v anotaci. Škoda, že se některé informace v knize i několikrát opakují, to v psaném textu snad potřeba není.

Hanina89
11.10.2022 5 z 5

Skvělá knížka o životě, jaký byl. Jen moc nesouhlasím s tvrzením, že prof. Čechura je skvělý vypravěč. Jeho knížky (ty, které znám) se většinou moc dobře nečtou, i když témata jsou vždycky zajímavá. Tohle je ale - předpokládám díky Lukáši Kašparovi - napsané výborně.

Matematicka
01.07.2022 5 z 5

Myslím, že stojí za to vypravit se s Jaroslavem Čechurou prostřednictvím tohoto rozhovoru do tajů české historie i jeho vlastního života. Dozvíte se víc o tom, jak žijí současní čeští historici, co jim dělá radost a co je naopak trápí, a hlavně se dozvíte mnoho o české historii – o různých jejích osobnostech, známých i méně známých, ale hlavně o životech běžných lidí.

witiko
30.05.2022 4 z 5

Kniha je výborná velice širokým tematickým záběrem od dějin každodennosti obyčejných lidí až po přiblížení panovníků a jejich lidských rysů i politických motivací. Někdo tu v předchozím komentáři psal, že ji přečetl za večer, já se tím naopak dost dlouho prokousával. Ne, že by to nebylo zajímavé, ale asi mi scházela pevnější koncepce v rámci jednotlivých kapitol, takže mi dávalo práci udržet pozornost. Často se tu skáče podle toho, jakou otázku slina na jazyk právě přinese a dialogu schází vývoj. Kniha přímo vybízí ke srovnání s rozhovorem Vladimíra Kučery s Janem Rychlíkem "Historie, mýty, jízdní řády", který vyšel ve stejné edici. U Kučerova rozhovoru s Rychlíkem má čtenář pocit rovnocenné a plnohodnotné diskuze (aniž by tu tazatel překážel a zacláněl), zatímco v této knize má Lukáš Kašpar spíš jen funkci "nahrávače", který se ptá asi na tak to, co ho právě napadne a co by se zeptal kdokoli z nás. Přestože je sám vystudovaným historikem (jak na několika místech připomíná), kupodivu se tu neprojevuje nápadnější vhled, který by zpovídaného Jaroslava Čechuru nutil do větší argumentační hloubky. Přitom tu sympaticky neformální Jan Čechura často vyslovuje nekonvenční pojetí, u kterých by se námitky typu "ale vždyť přece..." nebo "na druhou stranu..." velmi hodily a nabízely. Čtenář by měl pocit zasvěceného rozhovoru, který odněkud někam vede, kde tazatel třímá otěže a sleduje jasnou linii, kam se chce dobrat. Ale dost těch připomínek. Tím se jen pokouším vysvětlit si, proč jsem u toho tak rychle ztrácel pozornost. Jinak je to výborná kniha, která určitě stojí za přečtení.

zuzad
10.03.2022 4 z 5

Velmi zajímavé a poučné pojednání o našich dějinách, na jejímž základě je možno si opravit mylné představy o životě našich předků. Nelze než doporučit všem zájemcům o historii.

Divergence111
06.10.2021 5 z 5

Přečteno za jednu noc, úžasná cesta zpátky.