Pod parou přehled

Pod parou
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237051/bmid_uzasna-zemeplocha-pod-parou-sdb-237051.jpg 4 522 522

Do Ankh-Morporku přijíždí nový vynález - obrovské kovově dunící monstrum, které ovládlo sílu všech čtyř základních živlů: země, vzduchu, ohně i vody. Nad Zeměplochu začne stoupat pára vytvořená lokomotivou pana Štědrovky, muže v čepici se štítkem, vyzbrojeného posuvným pravítkem. Pan Štědrovka má zajímavou dohodu se siny a cosiny a díky nim ovládá Železnou vrtilku - první zeměplošskou lokomotivu. Vlahoš von Rosret nepatří k lidem, kteří by milovali tvrdou práci. Ve funkcích šéfa Poštovního úřadu, Mincovny a Královské ankh-morporské banky je ovšem jeho pracovní nasazení životně důležité; spočívá však především ve slovech, která naštěstí nejsou těžká a nepotřebují každou chvíli naolejovat. Vlahoš je milovník života a proto nedokáže odmítnout novou práci, kterou mu nabídne Patricij. Vlahoš se bude muset vypořádat s celými litry kolomazi, se skřety, s tlustým podnikatelem, o němž se říká, že shazuje zaměstnance ze schodů, s řadou rozzuřených ortodoxních trpaslíků - vrtmářů a mnoha dalšími protivenstvími, pokud nechce, aby všechno vykolejilo...... celý text

Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Raising Steam, 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pod parou. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (79)

Smrť
20.08.2024 odpad!

Odpad! Odpad! Odpad! Odpad! Odpad!

Tahle kniha obsahuje všechny tři věci, které na pozdějších Zeměplochách nesnáším - novou technologii, přehnanou rovnoprávnost a Vlahoše von Rosreta. Po Posledním hrdinovi se změnil celý autorův přístup a jeho svět ztratil většinu humoru a nabral mnohem temnější odstín. Podle mnohých se Terry Pratchett vyvíjel. Podle mě postupně devastoval svoje vlastní dílo.

Je pravda, že když sám autor tvrdí, že je to Zeměplocha, tak to zkrátka Zeměplocha je. Jenže já už ji v tom skoro nevidím a přiznám se, že tahle nová Zeměplocha se mi nelíbí. Jen tu a tam se ještě objeví záblesk toho původního zábavného, kouzelného a lehce ztřeštěného světa, který jsem tolik miloval v dřívějších dílech.

Až budu číst Zeměplochu příště, a já vím, že na to dojde ještě mnohokrát, přestanu číst u Posledního hrdiny. Spolu s Barbarem Cohenem totiž opravdu skončil ten starý svět, který bych tak rád někdy navštívil.

P.S. Během posledního roku jsem přečetl celou Zeměplochu již potřetí (některé díly dokonce počtvrté a poslední dva pouze podruhé, protože víckrát to opravdu nedokážu) a bylo smutné pozorovat, jak se z chytrých knih plných humoru ale zároveň i hlubokých myšlenek, stával od Podivného regimentu hyperkorektní, pseudohumanistický blábol. Kromě Zaslané pošty a těch části Nevídaných akademiků, které se týkaly mágů, jsem se musel do čtení doslova nutit.

Vnucuje se mi bohužel myšlenka, že je možná lépe, že Terry Pratchett tento svět opustil a nemohl napsat další díly, protože si ani nechci domýšlet, jak by vypadaly.

1871
18.08.2024 3 z 5

Pod parou postrádá lehkost prvních knih o Zeměploše. A tady, kde se kříží vyprávění o technickém pokroku, kritika izolacionismu některých kultur a jejich násilný boj, proti ostatním kulturám a osobní pohled přepracovaného člověka, který to všechno sleduje a prožívá. Podobná těžkost a hloubka se promítá, do všech pozdějších Pratchettových knih, ale v Pod parou to dosahuje svého vrcholu.


MaxQ
22.09.2023 4 z 5

Téma slibovalo fantastickou jízdu, bohužel se jí příliš nedostalo. Děj plochý, zbytečně upovídaný, zápletky spíš nejsou, humor tentokrát aby člověk hledal lupou. Na druhou stranu je dobře, že tato kniha, než že by nebyla.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Je těžké pochopit „nic“, ale mnohovesmír je toho plný. Nic se dostane kamkoliv, vždycky je tam dřív než něco a ve velkém mračnu nevědění touží stát se čímsi, prchnout, dopravovat se, vnímat, měnit se, tančit, zakoušet – krátce – být něčím.


Kniha Pod parou v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených841x
ve Čtenářské výzvě52x
v Doporučených31x
v Knihotéce366x
v Chystám se číst163x
v Chci si koupit83x
v dalších seznamech2x