Tři jablka spadlá z nebe přehled

Tři jablka spadlá z nebe
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451159/bmid_tri-jablka-spadla-z-nebe-0o5-451159.jpg 4 384 384

Román arménské spisovatelky líčí podivuhodný a magický život horské vesnice kdesi v Arménii, jejíž obyvatelé, často podivíni odvyklí spojení s okolním světem, věří v kouzla a nadpřirozeno. Největším zázrakem zde však je láska, která doslova vrátí život nejen lidem, ale také jejich zapomenuté pustině. Přestože román popisuje arménskou historii 20. století a dramatické události v životech vesničanů, je také nadčasovým obrazem koloběhu zemědělského života, který se opakuje po staletí, a pohádkou, v níž láska vítězí nad smrtí a neštěstím.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

С неба упали три яблока (S něba upali tri jabloka) , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři jablka spadlá z nebe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (97)

Lily101
15.07.2024 4 z 5

Líbezně napsaná kniha, ze které na Vás dýchne atmosféra života tak odlišného od toho našeho, moderního. Současně by ale někdy bylo vhodné pár řádků textu popisu odstranit, aby měl děj víc spád. Závěr těžko uvěřitelný (a trochu nedávající chronologický smysl), ale i takový může život přichystat. V postavách se člověk místy ztrácel, proto ubírám celkem jednu hvězdičku za vše výše uvedené.

#prvniprectenaknihavcervenci2024

Matematicka
12.07.2024 5 z 5

Krása od první do poslední stránky! Po delší době opět beletrie, která mi úplně "sedla". Možná i proto, že když jsem začínala knihu číst, taky jsem zrovna hodně silně krvácela jako hlavní hrdinka. Ale tam už veškerá podobnost končí... Maran na úpatí hory Maniš-kar si mě získal a času stráveného v této vesničce, kde se zastavil čas, s jejími stárnoucími obyvateli vůbec nelituju. Je tu samozřejmě spousta bolesti a trápení, ale všem čtenářům doporučuju vytrvat až do konce a až pak knihu hodnotit. Víc by se nehodilo prozrazovat.
Autorka taky velice úspěšně balancuje mezi čtivým "příběhem ze života" a symbolickou rovinou celého příběhu. Skvělé čtení nejen na léto - a nebo pokud chcete jako já splnit téma ČV "Kniha, jejíž postava pracuje v knihovně". Mimochodem, tato knihovna je taky hodně specifická :-)

"Valinka pozorovala snachu a její dcerku s úsměvem. Byly si hodně podobné – pružné, půvabné, dlouhonohé.
„To naši lidi vypadají jinak,“ protáhla zamyšleně. „My jsme takoví silní, podsadití, s orlími nosy, nemotorní. Zato vy poletujete jako motýlci.“
„Jste krásní,“ ozvala se Nastasja. „A… jako z kamene. V Maranu je podle mě všechno kamenné. Domy. Stromy. Lidi. Jako…“ Luskla prsty, aby si vzpomněla na to správné slovo. „Vytesané. Ano, jako vytesané z kamene.“


mysa.cek
02.07.2024 5 z 5

absolútna nádhera. smutno-krásne príbehy, ktoré vám miestami budú pripomínať vaše vlastné, a miestami vás úplne vytrhnú z reality a vovedú do tajomného, snového, občas neuveriteľného sveta.. atmosférou mi pripomína Márqueza, stavbou príbehu Stefanssona, zároveň je to úplne originálne. veľmi sa mi páčia arménske historické vsuvky, a veľký palec hore dávam za prekladateľkine poznámky pod čiarou s vysvetlením niektorých tradičných arménskych pojmov.
Narine sa práve zaradila do zoznamu mojich obľúbených autorov a autoriek

všechny komentáře

Související novinky (2)

Město v oblacích, Území vlků a další knižní novinky (18. týden)

01.05.2022


Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020


Citáty z knihy (1)

V zahálce a prázdnotě ztrácí život smysl. Život opravdu ztratí smysl právě v tu chvíli, kdy člověk přestane být pro ostatní užitečný.


Kniha Tři jablka spadlá z nebe v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených485x
ve Čtenářské výzvě98x
v Doporučených43x
v Knihotéce188x
v Chystám se číst353x
v Chci si koupit70x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

přátelství tradice Arménie láska Kavkaz magický realismus vesnice arménská literatura

Autorovy další knížky

Narine Abgarjan
arménská, 1971
2020  88%Tři jablka spadlá z nebe
2023  88%Čtyři ženy a jeden pohřeb
2024  95%Žít dál