Súmrak přehled

Súmrak
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461285/bmid_sumrak-tgL-461285.jpeg 4 6496 6496

Stmívání / Twilight série

< 1. díl >

Súmrak od autorky Stephenie Meyerovej bol búrlivo prijatý hneď po vydaní a pritiahol obrovské masy nadšených čitateľov. Hoci je román určený mladšej vekovej kategórii, mnohé čitateľky priznávajú, že román putoval z ruky do ruky, až skončil u babičky. Publishers Weekly označil román za najlepšiu knihu roka, v New York Times získala ocenenie Editor´s Choice a na najväčšom internetovom obchode Amazon.com bola hodnotená ako najlepšia kniha desaťročia. Ťažko jednoznačne určiť, v čom je ukrytá príťažlivosť tejto knihy, je to shakespearovská láska Romea a Júlie alebo faktor ohrozenia, ktorý v tomto románe vyletí do hviezdnych výšok, keď sa vzrušenie zo zakázanej lásky a utajovanej náklonnosti zmení na hrôzostrašný závod o holý život. Dej tejto dráždivej knihy posúva vpred rovnako napätie ako aj romantika, ktoré prinútia čitateľov neprestajne prevracať stránky. Keď sa Isabella Swanová presťahuje do večne zamračeného mestečka Forks a stretne záhadného, zvodného Edwarda Cullena, jej život odrazu naberie vzrušujúci, a desivý smer. Edward je so svojou porcelánovou pokožkou, zlatými očami, mámivým hlasom a nadprirodzenými schopnosťami neodolateľný a zároveň nepreniknuteľný. Až do tejto chvíle sa mu darilo skrývať svoju pravú identitu, ale Bella je rozhodnutá odhaliť jeho temné tajomstvo. Bella si však neuvedomuje, že čím bližšie sa k nemu dostáva, tým väčšiemu riziku vystavuje seba aj svojich blízkych. A na návrat už môže byť neskoro… Súmrak je veľmi zvodný a výnimočne napínavý román, ktorý čitateľa doslova priklincuje, až kým neotočí poslednú stránku.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Twilight , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Súmrak. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (811)

Teea
29.05.2024 2 z 5

(SPOILER) No… Filmy jsou moje guilty pleasure, herci zahráli, co měli ve scénáři, ale udělali to celkem dobře. Četla jsem názor, že knihy jsou lepší - no nevím, mně úplně nepřijde.
Kniha se čte rychle, Bella je otravná postava, která (cituji) byla naplněna soucitem, když se ji Edward vyznával z jeho touhy ji zabít.
Edward na víc jak stoletého upíra se také chová jako nevyspělé děcko.
Což bych u Belly dokázala pochopit, jelikož se jedná o teenagera, u něj jeho chováni na tak starou osobu nechápu.
Jejich vztah není vůbec zdravý.

Taky mi přijde, že děj má trhliny - jak může Edward chtít Bellu tak strašně moc zabít, ale klidně z ní slízne slzu a nic to s ním neudělá?

Tohle není nic pro mě, ale zbytek knih si přečtu, jsem zvědavá, jak autorka v knize obhájí, že se Jacob zamiluje do novorozeněte…

brosofa
19.05.2024 3 z 5

Člověk si u filmů říkal, jak je to příšernej bizár, že Stewart a Pattinson neumí hrát. Ale po přečtení je jasný, že se jen věrně drželi předlohy.

Ale co si budem, bizár je přesně můj vkus, takže sem si čtení užívala.


ElessaRiverbow
18.05.2024 4 z 5

Knížku už jsem jednou četla a po jejím dočtení viděla i párkrát film, ale upřímně jsem si toho z příběhu pamatovala jen minimum. Proto jsem byla velmi mile překvapena, jak dobře a rychle četlo. Bella byla moc fajn postava a i Edward byl sympatický. Ten jejich vztah se vyvíjel moc pěkně, i když ze začátku to bylo možná trošičku zdlouhavé.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Stephenie Meyer dokončuje špionážní román

23.07.2016


Citáty z knihy (1)

Nebyť tmy, nevideli by sme hviezdy.


Kniha Súmrak v seznamech

v Právě čtených56x
v Přečtených11 476x
ve Čtenářské výzvě461x
v Doporučených489x
v Knihotéce2 242x
v Chystám se číst285x
v Chci si koupit78x
v dalších seznamech31x