Soumrak sociálního státu přehled

Soumrak sociálního státu https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26178/soumrak-socialniho-s.jpg 5 36 36

Kniha je kritickým pojednáním o dnešní situaci sociálního státu a o jeho perspektivách v prostředí globalizované ekonomiky. Autor dokumentuje, nakolik globalizace zužuje prostor pro řešení interních problémů sociálního státu, jako je stárnutí populace, změny na úrovni rodiny a změny na trhu práce. Na příkladu vývoje v jednotlivých evropských zemích ukazuje, jakým způsobem reagují na tyto tlaky různé typy sociálního státu. V této souvislosti podrobuje kritice koncept "modernizace" sociálního státu, jenž se stal jedním z ústředních hesel dnešního politického a mediálního diskursu. Všímá si především krize solidarity, která je doprovodným jevem této modernizace. Kriticky se zabývá řadou návrhů na to, jak prohlubující se krizi sociálního státu řešit. Tematizuje otázku starých a nových sociálních rizik, problém bludných kruhů ve fungování sociální politiky a zkoumá, jakých podob dnes nabývá sociální otázka. Zvláštní pozornost věnuje postavení středních vrstev a jejich zásadnímu významu při reprodukci sociálního státu. Kniha vychází ze zkušeností autora, jenž přednáší o problematice sociálního státu na univerzitách ve Francii, Itálii a Španělsku.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soumrak sociálního státu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Kabuky
30.05.2022 5 z 5

Kvalitní publikace.

Mr.Moldau
30.10.2021 3 z 5

Jan Keller je bezesporu výborným sociologem, který si nebere servítky na současnou společnost. Vzhledem k tomu, že jsem knihu četl až nyní, mnohé myšlenky v knize obsažené nejsou již zcela aktuální a některé Kellerovo prognózy se nevyplnily. Přesto ve mně kniha vyvolala otázku o udržitelnosti sociálního státu v dnešním globalizovaném světě.


zahadum
27.02.2020 5 z 5

Čo je to vlastne sociálny štát ? prečo sa o ňom hovorí, píše a vedú sa také vášnivé diskusie ? má zmysel ? nemá zmysel ? aká je jeho minulosť, súčasnosť a samozrejme budúcnosť ?...tieto ale aj iné otázky sú v knihe Jána Kellera viac ako dokonale odpovedané. Autor je jednoznačne fundovaný odborník na danú tému a ukazuje na všetky plusy a mínusy ktoré so sebou prináša sociálny štát. Môj názor je taký,že štát je nejaké spoločné spoločenstvo ľudí ktoré sa dohodli za istých pravidiel spolu koexistovať. V rámci koexistencie musí existovať aj solidarita a výhľad na budúcnosť. Sociálne zabezpečenie spoločnosti samozrejme v tom zdravom zmysle slova, dáva šancu na zdravú spoločenskú klímu, prostredie a hlavne nedáva veľké obavy z budúcnosti. Komentovať pravicové, nenažraté a kapitálové skupiny nemá zmysel, ich koncepcia bude vždy len zisky sú súkromné a straty sú verejné...len hlupák si zamieňa pojem sociálny za pojem socialistický...je to diametrálne odlišná vec. Za mňa kniha na jednotku !

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Soumrak sociálního státu v seznamech

v Přečtených54x
v Doporučených3x
v Knihotéce22x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech2x