Ztracená nevěsta přehled

Ztracená nevěsta https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495439/bmid_ztracena-nevesta-TkM-495439.jpg 4 48 48

Yorkshire, 1845 Z Chesterovy usedlosti beze stopy zmizí mladá žena. Zbyde po ní jen spousta krve a přízrak hanebných zvěstí o stavu jejího manželství. O pár mil dál přes blata tato novina zastihne trojici sester – Charlotte, Emily a Anne Brontëovy. Ty jsou krvelačností takové zvěsti zděšeny, ale v hloubi duše zároveň uchváceny. V zoufalé touze zjistit, co se na usedlosti skutečně odehrálo, se společně vydávají na místo činu. Tam je zarazí hned několik znepokojivých nesrovnalostí – například naprostá absence jakýchkoliv snah případ vyšetřit. Sestry se usnesou, že věc dojde rozhřešení jedině díky jejich vynalézavosti, živelnosti a nekonečné představivosti. Pokud se totiž osud Elizabeth Chesterové nepokusí rozkrýt ony, neudělá to nikdo. Cesta za pravdou je trnitá, a to zejména ve společnosti, v níž panuje víra, že žena patří domů k plotně a ne kamsi na blata, kde se bude zběsile honit za stopami. Sestry jsou ale ve svém odhodlání nezlomné – navzdory všudypřítomnému nebezpečí chtějí pravdivý příběh ztracené nevěsty odhalit za každou cenu. I za tu nejvyšší.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The Vanished Bride , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ztracená nevěsta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Galadwen
02.05.2024 3 z 5

Tak nevím, většinu času mi kniha přišla taková nemastná neslaná a motivace postav nepochopitelná (krom všetečnosti nemají sestry Brontëovy vůbec žádný důvod se ve věci angažovat a jejich dotěrné chování mi chvílemi bylo až skoro osobně nepříjemné). Tři hlavní hrdinky mi navíc připadalaly dokonale zaměnitelné. Podle názvu jsem navíc čekala dost jinou zápletku, "nevěsta" v češtině mi na sice mladou, leč již několik let vdanou dámu s dítětem nesedí (tohle označení snad u nás pro vdané ženy používají jen postarší tchýně o svých snachách, a to zdaleka ne všeobecně?).
Četlo se to celkem dobře, ale v hlavě mi asi příběh neutkví, vyložená oddechovka. Ze žánru "fikce o skutečných lidech" se mi, co se týče sester Brontëových, víc líbilo Tajné dobrodružství Charlotte Brontëové, které má překvapivě na Databázi horší hodnocení než tato kniha.

Barbara182
04.03.2024 4 z 5

Příjemná historická detektivka psaná barvitým stylem, nechyběla typická blata a vřesoviště sester Bronteových, temný gotický příběh, vášně a osudové zvraty. Líbilo se mi pobývat se sourozenci Bronteovými, jejich škorpení bylo zábavné a odlehčovalo děj. Bylo to napínavé (téměř do samého konce jsem nevěděla, jestli je ztracená nevěsta naživu nebo ne), čtení mě bavilo a určitě se s chutí pustím i do druhého dílu, až vyjde :-)


Hypatia1010
18.02.2024 3 z 5

Titul jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě, ale velmi jsem se na něj těšila, protože podle anotace jsem si říkala, že by se mohlo jednat o zajímavý a napínavý příběh, navíc podtržený tím, že vyšetřovatelkami případu záhadného zmizení ženy z Chesterovy usedlosti měly být samotné sestry Brontëovy. Bohužel příběh tak docela nesplnil má očekávání. Přestože byl celkem napínavý, autorčin styl psaní mi zrovna moc nesedl a místy jsem se musela vyloženě nutit číst dál. Rozuzlení příběhu bylo překvapivé, takže v tomto ohledu jsem mohla být spokojená. Nicméně v průběhu čtení jsem si často říkala, že skutečné sestry Brontëovy by takto nejspíš nejednaly. Jejich vystupování a chování nebylo zrovna uvěřitelné. Občas mi připadalo, že se děj zbytečně vleče a chybí mu skutečný náboj.
Nicméně musím velmi ocenit, že byl příběh koncipován střídáním perspektiv - tedy že byl příběh popsán z pohledů všech tří sester. Přičemž musím říci, že nejvíce si mě získala Emily.
Myslím, že příběh měl daleko větší potenciál, který však autorka nedokázala plně využít, což je podle mě škoda. Přesto oceňuji autorčin nápad, a proto jí dám ještě šanci a přečtu si i další případ sester Brontëových.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Čtenářský diář 2023, Sváděj mě a další knižní novinky (35. týden)

28.08.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ztracená nevěsta v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených57x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených1x
v Knihotéce147x
v Chystám se číst108x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech2x