Příběhy Pata Hobbyho přehled

Příběhy Pata Hobbyho https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143411/bmid_pribehy-pata-hobbyho-mYl-143411.jpg 4 98 98

Francis Scott Fitzgerald, vrstevník a přítel Ernesta Hemingwaye, jeden z řady autorů nazývaných "ztracená generace", dosáhl vrcholu své slávy ve dvacátých letech. Napsal za svůj čtyřiačtyřicetiletý život pět románů a asi sto šedesát povídek, z nichž poslední jsou Příběhy Pata Hobbyho. Vytvořil je na samém sklonku svého bouřlivě prožitého života za pobytu v Hollywoodu, kde po řadu let pracoval pro filmové společnosti. Příběhy byly uveřejňovány časopisecky, k soubornému vydání došlo až po autorově smrti.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

The Pat Hobby Stories , 1941


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběhy Pata Hobbyho. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Kochy84
25.03.2024 3 z 5

Cca deset let zpátky jsem slyšel rozhlasovou adaptaci téhle knížky s Václavem Postráneckým v roli Pata Hobbyho. A bavila mě. Dokonce tak moc, že jsem do své běžné mluvy zařadil několik "hlášek" té tupoučké herečky, co se nikdy nenaučila správně anglicky a vystačila si se dvěma větami "myslím, že je to báječné" a "musím teď odejít". A když mi jedna nedaleká knihobudka přihrála útlou knížečku s povědomým titulem, neváhal jsem ani na vteřinu.
Po přečtení musím bohužel konstatovat, že podobně jako v případě Haileyho Letu do nebezpečí udělali čeští rozhlasáci z průměrné až podprůměrné knížky klenot.
Ono to teda není úplně zlé, ale povídky jsou dost krátké a Fitzgeraldovi navíc dost místa zabírají různé popisy, vzpomínání, nicneříkající a nikam nevedoucí historky a dost často se stane, že se pointa jaksi nedostaví. Podle doslovu byla knížka psaná na úplném konci FSF života a vycházela původně jako časopisecké příspěvky jednou za týden. Možná, že kdyby dostal od vesmíru trochu víc času, mohl si s nimi před souhrnným vydáním dát trochu větší práci a nemusel to nechat až na zaměstnance Českého rozhlasu na začátku devadesátých let.
Ale klidně si to přečtěte, zvlášť jestli vás podobně jako mě nebaví válečné knížky a potřebujete si splnit výzvu, tahle knížka se za války odehrává, akorát to v Hollywoodu vnímají tak, že do každého filmu musí naroubovat někoho kdo jde válčit do Tichomoří nebo do Evropy.. Ale já bych si to uznal.

Chesterton
30.08.2022 2 z 5

Odvrácená tvář nejen Hollywoodu. Vyloudí nahořklý úsměv na tváři. Krutý zářez do duše jak píše 1amu :o)
Poslouchala jsem cosi zkráceného a papírová kniha hned putovala do kontejneru na papír. Na toto je mého času trochu škoda, ale audio bylo zkousnutelné při práci na zahradě. . .
Nejlepší asi byla 'Za pokus to stálo'
Ztracená generace zkrátka není moje miska polívky :o)
3/2


JancaMia
12.07.2022 4 z 5

Tohle byla jízda, krásné čtení o hajzlikovy které točil prachy a střídal ženský.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Příběhy Pata Hobbyho v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených146x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených5x
v Knihotéce130x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit3x