Pláňata přehled

Pláňata
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534619/bmid_planata-65f9942280412.jpg 4 747 747

Román o dozrávání v přelomové době. Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném domě. A kolem stejně tak obyčejný, nehybný čas. Jenže zdání klame. Tiše se naplňuje chvíle, kdy starý režim dozrává k náhlému pádu. Pavlína svým dospívajícím srdcem sdílí euforické iluze rodičů o jiném, lepším životě a promítá je na čisté stěny svých přání a tužeb. Ty se ovšem netýkají jen tušené svobody a jejích lákadel, ale i vztahů. Zvlášť když dívka postupně začíná vnímat, že její rodina, v níž to "každý s každým myslí tak nějak dobře", je jako pláň zarostlá křovisky neporozumění, komplexů a někdy i agresí. Chuť urvat si svůj ždibec štěstí je silnější než náročná cesta respektu a empatie. Na svět kolem i uvnitř jako by sedala veliká černá můra. Může vůbec člověk změnit a opustit svůj malý svět a najít ten vysněný, skutečně lepší? Od autorky bestsellerů Dědina, Chirurg a Vrány... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pláňata. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (187)

tereza_p
včera 3 z 5

Tak nebylo to opět moc pěkné čtení, ale to by asi u Petry Dvořákové nikdo nečekal. I když je děj knihy situován do relativně nedávné minulosti, tak věřím, že podobných rodin je kolem nás pořád mraky. Bohužel.
Na rozdíl od jiných knih autorky (Vrány, Zahrada) mě tahle tolik nevtáhla, celkem mi vadila epizodičnost vyprávění. Postavy (především teda matka Alena) mě rozčilovaly neskutečně, ale to byl jistě záměr, takže za to palec nahoru. Jinak pro mě ale prostě slabší, byť jsem na knihy s rodinnou tématikou celkem citlivá.

ivanaGvGN
včera 2 z 5

Asi jsem jedna z mála, která má pocit, že kniha neměla výraznou dějovou linku a nijak zvlášť mě nezaujala. Přečetla jsem ji hlavně díky tomu, že Pavlína byla přibližně můj ročník a bylo zvláštní si vzpomenout na tu dobu ve které jsem vyrůstala. Toť asi tak vše. Kdosi mi řekl, že je to něco jako Les v domě. Ani náhodou. Snad jen tím jak hrdinka vyřešila svoje trápení s rodinou.


Anna 13
včera 4 z 5

Moje druhá Dvořáková... Za mě ještě čtivější než Zahrada.

Musím se přiznat, že když jsem knihu začala číst, nebyla jsem si jistá tím, že ji dočtu. Vyprávění bylo pomalé a já měla navíc pocit, že jsem podobný příběh už někde četla.
Jenže jsem si po pár kapitolách neuměla představit, že opustím postavy, které mi začaly připadat důvěrně známé. I když jsem jimi většinou opovrhovala, stejně jsem si neuměla představit, že s nimi nedojdu až na poslední stránku.

I když jsem ročník 2000, dětství Pavlíny a Jany mi připadalo známé. Asi proto, že jsem si i já podobně hrála, malovala si podobně svět a zažívala prázdniny na vesnici u babičky a dědy. A také znám život z osmdesátých let z vyprávění rodičů a prarodičů a docela se mi líbilo v té době prostřednictvím knihy pobýt, i když jsem tenhle život nepoznala.
Během čtení jsem se zamýšlela nad tím, zda charaktery postav skutečně tvořila doba, nebo bychom mohli navlas stejnou Alenu a Jirku potkat někde i dnes - v roce 2024. Jejich nevzdělanost, malost, tvrdost a uzavřenost, kterými ničili životy všech okolo a hlavně svých dcer, byli jen stěží odrazem doby, ve které vyrostli.

Příběh rozhodně na zamyšlení. Příběh smutný. Příběh lidí, co nezvládli život a jejich potomků, co ho nechtěli podobně vzdát. Příběh utrpení, nesvobody, závislosti a vymanění se z kořenů.
Příběh, který mi něco dal. Dvořáková mě příjemně překvapila.

všechny komentáře

Související novinky (2)

10 nejčtenějších knih (listopad)

15.11.2023


Pláňata, Nespoutaná Aljaška a další knižní novinky (40. týden)

01.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pláňata v seznamech

v Právě čtených22x
v Přečtených977x
ve Čtenářské výzvě255x
v Doporučených14x
v Knihotéce191x
v Chystám se číst419x
v Chci si koupit95x
v dalších seznamech7x

Autorovy další knížky

Petra Dvořáková
česká, 1977
2020  89%Vrány
2019  83%Chirurg
2018  77%Dědina
2022  86%Zahrada
2016  84%Sítě