Dáma v jezeře přehled

Dáma v jezeře https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134970/bmid_phil-marlowe-dama-v-jezere-7Od-134970.jpg 4 290 290

Phil Marlowe série

< 4. díl >

Další z mistrovských děl drsné školy americké detektivky, další případ pro Phila Marlowa. Tentokrát si ho najal obchodník Derace Kingsley, aby pro něj vypátral jeho zmizelou ženu. Popsal ji jako mladou blondýnku, která je tak trochu živel – je totiž kleptomanka a nymfomanka. Ta měla odjet do Mexika s mladým gigolem Chrisem Laverym, s nímž chtěla začít nový život. Na Chrise narazí Marlowe bez potíží, ovšem bez paní Kingleyové. Během dvou dnů se objeví dvě mrtvá těla, případ se zamotává. Poradí si Marlowe i tentokrát?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Lady in the Lake , 1943


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dáma v jezeře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

bertrand
14.05.2024 4 z 5

Přečteno v rámci rechandlerizace 2024. Podle důkladné Hineyho biografie je Dáma v jezeře prý jediný z jeho románů, který Chandler nedokázal přečíst znovu. Nepsal ho ve zrovna šťastném období, zpočátku mu nepřinesl ani kritický ani finanční úspěch. Prý není ani napínavý! Marlowe zastiňuje ostatní postavy! Dovoluji si nesouhlasit. Dáma v jezeře je pro mne klasikou, svou přímočarostí ještě odkazující na staré dobré časy Black Mask. Středem pátrání se vine velice dobře rozvinutý souboj Marlowea s oficiálními ochránci zákona obsahující nezbytnou nakládačku, sebezničující ochranu klienta, prohnilé a méně prohnilé poldíky. S odstupem času stále nadstandartně kvalitní odpočinkové čtivo, které dokáže udržet v napětí, byť ne zrovna v souvislosti s honbou na vraha. To je, pro Chandlera typicky, upozaděno a romám by se bez rozuzlení v pohodě obešel.

Pavelpi
25.04.2024 5 z 5

Někdy v roce 1966 jsem se k téhle knize dostal, protože moje mamka sbírala edici Smaragd a tak jí mám doma skoro kompletní. Od té doby je Chandler můj oblíbený spisovatel. Vždycky když mám určitou blbou náladu, Chandler je jeden ze spisovatelů, kterými si jí vylepším. Jsem rád, že jsem se k ní znovu dostal.


exlibris470
24.04.2024 5 z 5

Poprvé jsem to četl před mnoha lety. I dnes ale musím řict: spisovatel Chandler
+ překladatel Škvorecký = velká radost.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (11. - 17. 9.)

10.09.2012


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dáma v jezeře v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených411x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených26x
v Knihotéce223x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x