O písaní přehled

O písaní https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367845/bmid_o-pisani-TEm-367845.jpg 4 887 887

Vedeli ste, že Stephen King si na písanie niektorých svojich textov ani nepamätá, pretože trpel závislosťou od drog a alkoholu? Že viackrát unikol smrti a zachránila ho len láska rodiny – a láska k príbehom? Že jeden z najúspešnejších a najbohatších spisovateľov na svete pochádza z chudobných pomerov a nikdy nič nedostal zadarmo? Kniha O písaní je napriek svojmu názvu predovšetkým o živote. Prečítate si, ako sa z chlapca, ktorý musel vyrásť bez otca a dlho počítal každý cent, stal milionár. O jeho bezhraničnej oddanosti knihám a ľuďom. A možno sa aj inšpirujete, aby ste to, čo robíte, a nemusí to byť práve písanie, robili s väčšou radosťou a vášňou.... celý text

Literatura světová Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

On Writing: A Memoir of the Craft , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O písaní. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (179)

Witchann
29.02.2024 5 z 5

Mistr King má u mne nějakých 50 zářezů, takže tohle okénko do jeho soukromí a tvorby jsem si rozhodně vychutnala. I když z části, kde popisuje neblaze známou autonehodu, mě až mrazilo... Moje pisatelská duše taky zaplesala - ještě v žádné knížce se mi netřepotalo tolik samolepicích značkovačů. A ke svému překvapení jsem zjistila, že velkou částí jeho rad se už dávno řídím, aniž by mě to kdo učil. Neuvěřitelně mě to povzbudilo. Perfektní jednohubka nejen pro fanoušky nebo aspirující spisovatele.

richard7959
11.02.2024 5 z 5

Něco ze života mistra Stephena Kinga podáno tou nejvtipnější a nejpřátelštější formou + nějaké ty rady pro začínající spisovatele.


Pentlička
13.01.2024 5 z 5

Když napíše knihu o psaní člověk, kterého vyhledávají davy čtenářů, jeho knihy se prodávají a sklízejí úspěchy, potom má taková kniha opravdu váhu. Z literárního hlediska kniha nepokulhává, ale kulhá. Doslova a do písmene (kdo četl, ten ví a chápe proč).
První část je výborná, čtivá, strasti života líčí odlehčeně, se smyslem pro humor a je velice svěží, svižná.
Na to navazuje druhá část o psaní knih, která byla utrpením jak pro samotného autora, tak je lehce i utrpením pro čtenáře. Čte se krkolomně, úplně z toho cítíte ten autorův nedostatek vzduchu, bolest a nepohodlí. Nicméně i ta mě potěšila, protože přináší mnoho dobrého. Bavila mě část o gramatice, o stylistice, stejně jako o přímé řeči a další. Pro českého čtenáře je trochu nadbytečná část o vydávání knih v Americe, ale ani ta mi nevadila.
Líbí se mi, s jakým sarkasmem hodnotí King díla mnohých autorů, aniž by je urazil. Dělá si legraci i sám ze sebe, poukazuje na různé chyby, kterých se autoři dopouští. A dokáže ocenit skutečné literární velikány. "A nad námi všemi stojí Shakespearové..."
Kniha se mi zaryla pod kůži, budu o ní dlouho přemýšlet. Zvlášť o zápletce v podobě sbíječky, protože kdo někdy učil sloh v rámci českého jazyka, ví, jakou strast zápletka přináší.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (6. týden)

02.02.2020


Připravované knižní novinky (30. 3. - 5. 4.)

29.03.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (3)

2002 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Titul mimo beletrii)
2001 - Locus Awards (Best Non-Fiction)
2000 - Bram Stoker Award (Best Non-Fiction)


Kniha O písaní v seznamech

v Právě čtených24x
v Přečtených1 104x
ve Čtenářské výzvě102x
v Doporučených85x
v Knihotéce469x
v Chystám se číst337x
v Chci si koupit136x
v dalších seznamech13x