Nástup romantismu: Přínos Bavorska k německým duchovním dějinám v období 1765-1785 přehled

Nástup romantismu: Přínos Bavorska k německým duchovním dějinám v období 1765-1785 https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99330/bmid_nastup-romantismu-prinos-bavorska-k-ZQT-99330.jpg 5 3 3

V předkládané knize, jež je nejvýznačnějším a monumentálním dílem mnichovského profesora Hanse Graßla, se autor snaží postihnout vzájemné působení různých německých a zčásti též francouzských myšlenkových proudů v počátcích romantiky. Zkoumá podrobně přínos vědeckých i tajných společností, především iluminátů a rosikruciánů, k německým duchovním dějinám a sleduje boje a spojenectví obou uskupení, jakož i jejich vztahy k jezuitskému řádu. Vzdor strohému titulu knihy dokázal Grassl předestřít jedinečný, nesmírně detailní a plastický obraz myšlenkového vření samotných počátků německé romantiky. Stěží lze najít jinou publikaci, jež by podobně vyčerpávajícím a objevným způsobem postihovala ideové zázemí a skryté motivy takových osobností, jako byl např. F. Schlegel, F. Schiller, L. Tieck, J. W. v. Goethe či F. v. Baader.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nástup romantismu: Přínos Bavorska k německým duchovním dějinám v období 1765-1785. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Kozel
14.06.2020 4 z 5

Přestože prací o iluminátech není nikdy dostatek (v češtině už vůbec), přece jsem si otevřením knihy Hanse Grassla na sebe trochu upletl bič. Jelikož autor předkládá regulérní vědeckou práci, vcelku oprávněně předpokládá určitou/sebemenší vzdělanost čtenáře. Žel, má znalost prostředí Německa je bídná, Bavorska ještě slabší a 18. století obecně je pro mě dosud spíš neznámou oblastí, takže číst a pochopit nebylo zrovna snadné. I přesto je Grasslův, poctivě sepsaný, Přínos romantismu hodný ocenění.

"Sektářské" osvícené 18. století evidentně přineslo mnoho na poli duchovním - zrušení jezuitů, brojení proti řádu, změna myšlení i významů slov, mezmerismus, galvanismus, magnetismus, kulty, alternativní vyznání atd. Všechno v době, kdy na trůnu seděla Marie Terezie následovaná osvíceným Josefem II., ve vedlejší Francii pomalu doutnala revoluce a Velká Británie tři měsíce po vzniku iluminátského řádu přišla o Spojené státy (ne, žádná propojenost v tom skutečně není). Tyhle souvislosti jsou tolik fascinující, a přitom je těžké si je uvědomit. Což patří patrně jinam.

Nicméně ještě jednou, Grassl podává obraz Bavorska, které nemalým dílem přispělo v posunu tehdejší společnosti na filozofické, náboženské, lékařské i vědecké úrovni. O to víc překvapivé je, že - tak jak to autor podává - se všechno dělo především na nekrvavém, byť silném a rozsáhlém literárním poli polemiky. Tahle kniha má však ještě jeden, dost možná zásadní, přínos, než obecný obraz tehdejšího dění (což je i důvod, proč jsem po knize sáhl) - Weishauptovi ilumináti, tak oblíbené téma konspiračních teorií. Ne, tento "literární" spolek je sice velmi zajímavý, ale jeho chapadla nikdy nesahala kdovíjak daleko hluboko. Grasslovo podání, byť nejen u nich by nebylo na škodu téma víc rozebrat do důsledků než náčrtem, je patrně nejlepším, co se v současnosti dá v češtině sehnat. A vězte, že je to hodné studia.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nástup romantismu: Přínos Bavorska k německým duchovním dějinám v období 1765-1785 v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

romantismus tajná společenství osvícenství Ilumináti rosekruciáni Bavorsko 2. pol. 18. století kultura a společnost

Autorovy knížky

Hans Grassl
německá
2010  93%Nástup romantismu: Přínos Bavorska k německým duchovním dějinám v období 1765-1785