Nástup romantismu: Přínos Bavorska k německým duchovním dějinám v období 1765-1785

Nástup romantismu: Přínos Bavorska k německým duchovním dějinám v období 1765-1785 https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99330/bmid_nastup-romantismu-prinos-bavorska-k-ZQT-99330.jpg 5 3 1

V předkládané knize, jež je nejvýznačnějším a monumentálním dílem mnichovského profesora Hanse Graßla, se autor snaží postihnout vzájemné působení různých německých a zčásti též francouzských myšlenkových proudů v počátcích romantiky. Zkoumá podrobně přínos vědeckých i tajných společností, především iluminátů a rosikruciánů, k německým duchovním dějinám a sleduje boje a spojenectví obou uskupení, jakož i jejich vztahy k jezuitskému řádu. Vzdor strohému titulu knihy dokázal Grassl předestřít jedinečný, nesmírně detailní a plastický obraz myšlenkového vření samotných počátků německé romantiky. Stěží lze najít jinou publikaci, jež by podobně vyčerpávajícím a objevným způsobem postihovala ideové zázemí a skryté motivy takových osobností, jako byl např. F. Schlegel, F. Schiller, L. Tieck, J. W. v. Goethe či F. v. Baader.... celý text

Přidat komentář

Kozel
14.06.2020 4 z 5

Přestože prací o iluminátech není nikdy dostatek (v češtině už vůbec), přece jsem si otevřením knihy Hanse Grassla na sebe trochu upletl bič. Jelikož autor předkládá regulérní vědeckou práci, vcelku oprávněně předpokládá určitou/sebemenší vzdělanost čtenáře. Žel, má znalost prostředí Německa je bídná, Bavorska ještě slabší a 18. století obecně je pro mě dosud spíš neznámou oblastí, takže číst a pochopit nebylo zrovna snadné. I přesto je Grasslův, poctivě sepsaný, Přínos romantismu hodný ocenění.

"Sektářské" osvícené 18. století evidentně přineslo mnoho na poli duchovním - zrušení jezuitů, brojení proti řádu, změna myšlení i významů slov, mezmerismus, galvanismus, magnetismus, kulty, alternativní vyznání atd. Všechno v době, kdy na trůnu seděla Marie Terezie následovaná osvíceným Josefem II., ve vedlejší Francii pomalu doutnala revoluce a Velká Británie tři měsíce po vzniku iluminátského řádu přišla o Spojené státy (ne, žádná propojenost v tom skutečně není). Tyhle souvislosti jsou tolik fascinující, a přitom je těžké si je uvědomit. Což patří patrně jinam.

Nicméně ještě jednou, Grassl podává obraz Bavorska, které nemalým dílem přispělo v posunu tehdejší společnosti na filozofické, náboženské, lékařské i vědecké úrovni. O to víc překvapivé je, že - tak jak to autor podává - se všechno dělo především na nekrvavém, byť silném a rozsáhlém literárním poli polemiky. Tahle kniha má však ještě jeden, dost možná zásadní, přínos, než obecný obraz tehdejšího dění (což je i důvod, proč jsem po knize sáhl) - Weishauptovi ilumináti, tak oblíbené téma konspiračních teorií. Ne, tento "literární" spolek je sice velmi zajímavý, ale jeho chapadla nikdy nesahala kdovíjak daleko hluboko. Grasslovo podání, byť nejen u nich by nebylo na škodu téma víc rozebrat do důsledků než náčrtem, je patrně nejlepším, co se v současnosti dá v češtině sehnat. A vězte, že je to hodné studia.

Štítky knihy

romantismus tajná společenství osvícenství Ilumináti rosekruciáni Bavorsko 2. pol. 18. století kultura a společnost

Autorovy knížky

Hans Grassl
německá
2010  93%Nástup romantismu: Přínos Bavorska k německým duchovním dějinám v období 1765-1785

Kniha Nástup romantismu: Přínos Bavorska k německým duchovním dějinám v období 1765-1785 je v

Přečtených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x