Reminiscencie přehled

Reminiscencie
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517166/bmid_reminiscencie-6575ac132f634.jpg 5 237 237

V kriminalistike platí zásada, že čím skôr sa detektívi dostanú k mŕtvole, tým väčšie majú šance na dolapenie vraha. Inak povedané, čím je prípad čerstvejší, tým je viac stôp na porovnávanie, tým je viac očitých svedkov, tým je lepšia východzia pozícia na vyšetrovanie. Paradoxne sa na jeseň 2008 detektívom z kancelárie stoštyridsaťjeden dostal na stôl najstarší prípad s akým sa kedy stretli. Stal sa pred päťdesiatimi šiestimi rokmi - vedenie od detektívov žiadalo, aby v prípadoch streľby na utekajúcich emigrantov na štátnej hranici s Rakúskom skúmali možnosť obviniť vtedajších členov pohraničnej stráže z trestných činov vrážd. Na Krauzove veľké prekvapenie bolo utekajúcich nespokojencov so socialistickým zriadením neúrekom, bohužiaľ, aj mŕtvych bolo viac, ako by pripustil zdravý rozum. Na skúšku, či je vôbec možné po takom dlhom čase niečo vyšetriť, si jeden prípad vybrali a pustili sa do pátrania. Vražda piatich emigrantov - vrátane dvoch detí - na ostnatých drôtoch v blízkosti Petržalky z roku 1952 vtedy v spoločnosti nezarezonovala, lebo sa o tom písať nesmelo, no po rokoch neslobody sa písať a aj klásť otázky smie. Krauz sa rozhodne vyskúšať, kam až by ho nové otázky v starom prípade priviedli. Otázky, no hlavne odpovede. Čo zistí, je neuveriteľnou zmesou špionážnych hier s detektívnym podtónom, esenciou utrpenia, krvi, nenávisti a fanatizmu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Reminiscencie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (57)

Klára90
předevčírem 5 z 5

Po Dánovce jsem sáhla po delší době, protože si je teď šetřím, už mi jich k přečtení moc nezbývá…a hned první stránku mě zalil pocit, jako když se po dlouhé době vrátíte domů a je vám dobře. A přesně tenhle pocit mě provázel celou dobu čtení knihy, takže přesně dva dny. Dominik Dán prostě umí psát a parta mordýřů už patří mezi mé staré známé. Tento díl je napínavý od první stránky do poslední. Moc mě to bavilo, mám ráda historické vsuvky a kostlivce ve skříni v ději a tady toho bylo vrchovatě. Četla jsem s vyvalenými očima. A souhlasím s předchozím komentářem od Ajrad1981 - při čtení jsem se také musela uklidnit pohledem na své spící děti, nebudu lhát, při pasáži o Milankovi a bagru mi tekly slzy. A také mě mrzí, že neznáme Viktorovu verzi, ale pro Krause jedině dobře, odhalení pravdy by v tomto případě bylo vykoupeno vysokou cenou. Po přečtení jsem přemýšlela, na čí stranu bych se přiklonila, ale nejde to, zvrácená doba vyvolala zvrácené činy. Tak snad jen děkuji, že o těchto věcech mohu jen číst a snad se už nikdy historie nebude opakovat! A taky doufám, že DD už píše další knihu!!! :)

Ajrad1981
24.07.2024 5 z 5

Knížky od DD si drží vysokou úroveň, ale takhle jsem hltala naposledy Noc temných klamstiev. Sice jsem si po části z roku 1952 musela dát pauzu a uklidnit se sledováním spícího syna, ale pak už to jelo. Hlavně vyprávění doktora a plukovníka byla jízda. Jednu nesrovnalost jsem tam našla taky (to jen aby se Richard tak nevytahoval :-) ). Nevím, co jsem čekala od druhé návštěvy Vídně, nejspíš to, co Krauz, ale plukovník měl pravdu, to by nedopadlo dobře. Teda pro Richarda.
Na konci knihy je pak pasáž, kterou jsem četla už v Konečně normální vraždě, ale protože je to úsměvná pasáž, vůbec mi to nevadilo. Jediné, co mě trochu mrzí, že o té prosincové střelbě neměl možnost mluvit Viktor, takže se těžko dozvíme, kdo vystřelil první.


Kraken126
07.07.2024 5 z 5

Dávám plný počet, jinak to ani nelze. Skvělý autor, skvělá kniha, skvělý zážitek při poslechu namluveném Martinem Mňahočákem.
Jen ty hloupé, rádoby vtipné dialogy Chosého a Krauze mi kazí celkový dojem.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Hospodyně, Noční host a další knižní novinky (25. týden)

18.06.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Zfilmováno

Reminiscencie (2002)


Kniha Reminiscencie v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených295x
ve Čtenářské výzvě47x
v Doporučených13x
v Knihotéce131x
v Chystám se číst50x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech5x